Het landschap van het Groene Hart heeft belangrijke cultuurhistorische waarde en waarde als kraamkamer voor bijvoorbeeld weidevogels. Het gebied is tegelijkertijd ook van groot belang als recreatief uitloopgebied voor miljoenen inwoners van de Randstad. Daarnaast is het van belang voor voedselproductie en in toenemende mate ook voor het vasthouden van zoet water, het produceren van energie en voor verkoeling van omliggende steden. De ruimte en kwaliteit van de leefomgeving van het Groene Hart staan echter onder druk. De noodzaak om een andere manier van landbouw te gaan bedrijven is verbonden aan klimaatverandering en de noodzaak van vernatting om bodemdaling tegen te gaan. Daarbij komen de behoefte tot opwekken van duurzame energie, de behoefte aan woningen en daaraan gekoppelde mobiliteit. Tegelijk is sprake van een toename van de behoefte aan bedrijfsvestigingen en recreatie, teruglopende biodiversiteit en stikstofproblematiek. Doorgaan op de huidige voet voldoet daarom niet meer op de lange termijn. Een gebiedsgericht en tevens sector-overstijgende aanpak is noodzakelijk. Dit is alleen te realiseren door samenwerking met alle maatschappelijke partijen en intensieve bestuurlijke samenwerking zoals binnen het Bestuurlijk Platform Groene Hart.
Het plan van aanpak Het Groene Hart
Meerwaarde van de status van NOVEX-gebied
De integrale benadering van de opgaven en de ruimtelijk samenhangende uitvoering worden versterkt. De status van NOVEX-gebied maakt het vanzelfsprekend dat de opgaven onderling volgens de afwegingsprincipes uit de NOVI worden gewogen in de besluitvorming.
Uitwerking
Gedragen besluitvorming (Rijk - regio - maatschappelijke partijen) kan de uitvoeringskracht versterken. Een Bestuurlijk Platform en de trekkende minister van BZK vormen de ruggengraat voor ruimtelijke afwegingen op de lange termijn, in nauwe samenwerking met vakbestuurders en ministers/directeuren indien dit aan de orde is in verband met sectorale inbreng. Dit wordt voor de korte termijn ingevuld in wisselwerking met de lopende trajecten zoals Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland en Regio Deal.
Verantwoordelijke departementen en betrokkenen
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Henk Staghouwer. Betrokken zijn de andere departementen, provincies, waterschappen, gemeenten in het gebied en maatschappelijke partijen.