Landsdeel Zuid (Brabant en Limburg)
Landsdeel Zuid-Nederland bestaat uit een polycentrisch netwerk van steden en dorpen, sterk verbonden met de Randstad en het buitenland (Vlaamse Ruit, Ruhrgebied). Een belangrijke kwaliteit is dat zowel in de steden als in de dorpen het groen altijd op korte afstand is. Binnen het stedelijke netwerk nemen de verschillen toe: Brainportregio Eindhoven en Greenport Venlo als top kennis- en innovatieregio’s, maar er is ook sprake van lichte krimp. Zuid-Nederland speelt een belangrijke rol op het gebied van agrifood, hightech, logistiek en industrie met een combinatie van onderzoeks- en kennisinstellingen, kennisintensieve bedrijven en hoogwaardige maakindustrie. De economie is concurrerend en internationaal georiënteerd. Dit is te danken aan een goede fysieke, digitale en grensoverschrijdende infrastructuur, een sterke kennis- en innovatiekracht in combinatie met aantrekkelijke steden en dorpen in een groene leefomgeving.
Opgaven in landsdeel Zuid
In landsdeel Zuid worden opgaven in beeld gebracht die bijdragen aan een aantrekkelijk, bereikbaar, concurrerend en duurzaam Brabant en Limburg. Vanuit overlappende opgaven en te ontwikkelen verbindende thematische strategieën worden acties en bestuurlijke afspraken gemaakt. Opgaven waar het hier om gaat zijn onder meer: waterkwaliteit en -kwantiteit, het samenvallen van diverse transities in het landelijk gebied en het accommoderen van verdere verstedelijking.
Twee belangrijke opgaven:
· De verstedelijkingsopgave in Noord-Brabant
o relatie tot de rest van stedelijk Nederland
o bevorderen van duurzame verstedelijking
o afstemming met transitieopgaven
· Cumulatie van opgaven in Limburg
o stapeling van fysieke en sociaaleconomische opgaven
o bevolkingsdaling en kansen grensoverschrijdende samenwerking
o uitbouwen en circulair maken van de economie
o complexe transformatie van het stedelijk gebied
o behoud en versterking van het Nationaal Landschap
Proces en afspraken
Er is een interbestuurlijk kernteam, projectteam en directeurenoverleg Rijk-regio ingericht. Na vaststelling van het Plan van Aanpak is op basis van ambtelijke werk- en ontwerpsessies toegewerkt naar een eerste model Omgevingsagenda met contouren van verbindende thematische strategieën en enkele gerichte overlappende opgaven.
In het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving in juni 2020 is een eerste analyse van opgaven voor een aantrekkelijk, bereikbaar, concurrerend en duurzaam Brabant en Limburg besproken. Hierbij is van gedachten gewisseld over daar waar bestuurders een stapeling van opgaven zien en de aanpak van Rijk en regio meer samen willen brengen. Rijk en regio hebben vastgesteld dat een verdere uitwerking van opgaven noodzakelijk is in samenhang met lopende strategieën, programma’s, gebiedsgerichte aanpakken en de regionale Omgevingsagenda’s.
Deze zullen in najaar 2020 met de betrokken partijen in de regio worden verdiept, verrijkt en aangevuld. De eerste agenda zal in het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving in 2021 worden vastgesteld.
Betrokkenen bij het ontwikkelen van de Omgevingsagenda
· Rijk: ministeries van BZK, LNV, IenW, EZK en OCW
· Regionale overheden: provincie Brabant & Limburg, Waterschap Aa en Maas namens alle waterschappen in de twee provincies
· Lokale overheden
· Regio: West-Brabant, Hart van Brabant, Noordoost Brabant, Zuidoost Brabant, Noord-Limburg, Midden-Limburg, Zuid-Limburg
· Maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven
In dit landsdeel liggen de NOVI-gebieden De Peel en Zuid-Limburg.