Het toepassen van biobased materialen in de bouw kan namelijk een forse CO2-reductie teweeg brengen. Programma Mooi Nederland sluit aan bij Building Balance vanuit de ambitie om in de ketens boeren en bouwers samen te brengen, en zo ruimtelijke kwaliteit te borgen in landbouw, natuur en de bouwopgave.
Landbouw + bouw = win-win
De CO2-reductie vindt allereerst plaats doordat koolstof voor langere periode in bouwmaterialen wordt vastgelegd. Daarnaast hoeven er door de toepassing van biobased materialen aanzienlijk minder CO2-intensieve materialen gebruikt te worden. Daarmee kan de combinatie van landbouw en bouw in de toekomst fors bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Naast de klimaatvoordelen zorgt de teelt van biogrondstoffen ook voor nieuwe verdienmodellen voor boeren die geconfronteerd worden stikstofproblemen en de extensiveringsopgave. Vezelgewassen zijn extensief in stikstof- en pesticidengebruik en kunnen om die reden bijdragen aan het verbeteren van bodem-, water- en biodiversiteitsverbetering.
Fieldlabs: op naar circulaire ketens
Het programma Building Balance vormt in (regionale) field labs ketens van boeren, bouwers en de verwerkende industrie. Het idee is dat partijen in deze ketens zekerheid krijgen over de levering, verwerking en afname van de materialen, waardoor ze investeringen kunnen doen en biobased materialen daadwerkelijk kunnen toepassen.
Bouwen aan een nieuw verdienmodel voor boeren en bouwers
Building Balance is geïnitieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincies Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Brabant en de Rabobank. Met deze extra bijdrage van het ministerie van BZK is het oorspronkelijke doel van zeven nieuwe biobased materialenketens verhoogd naar dertien en is Building Balance ook in staat om marktcondities – een nieuw (gezond en duurzaam) verdienmodel – te scheppen zoals het opzetten van een landelijk makerslab en onderzoekscentrum voor biobased bouwmaterialen. Het programma heeft een looptijd van vier jaar.
Zie ook De oogst van 1000 dagen Floriade - De Nationale Omgevingsvisie