Hugo de Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Hugo de Jonge is sinds 2022 minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Eerder was hij vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en in die rol was hij verantwoordelijk voor de bestrijding van de uitbraak van Covid-19 in Nederland.
De komende jaren gaat minister De Jonge zijn tanden zetten in een grote taak: volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. De opdracht is zorgen dat er heel veel gebouwd gaat worden. Daarnaast zorgen dat er ruimte blijft op dit hele kleine stukje aarde voor de dingen die we belangrijk vinden: ruimte om te wonen, voor natuur, ruimte om ons geld te verdienen, voor onze boeren en voor onze energievoorziening. Hierin zullen passende keuzes moeten gemaakt worden.
Ingrid Thijssen, voorzitter Vereniging VNO-NCW
Ingrid Thijssen is vanaf 15 september 2020 voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Thijssen (1968) was hiervoor voorzitter van de Raad van Bestuur van Alliander en in die hoedanigheid lid van het Dagelijks Bestuur van VNO-NCW. Daarvoor is zij directievoorzitter van NS Reizigers geweest.
Verder was zij voor haar aantreden bij VNO-NCW commissaris bij diverse organisaties, onder meer bij Havenbedrijf Rotterdam en Coöperatie VGZ. Ook zat ze in de Raad van Toezicht van Hogeschool Utrecht en het bestuur van SchuldenLab NL.
Als voorzitter van VNO-NCW is Ingrid Thijssen vicevoorzitter van de SER, covoorzitter van de Stichting van de Arbeid, voorzitter van DECP, voorzitter van de Raad van Toezicht van PUM en voorzitter van de Raad van Toezicht van NLinBusiness.
Ingrid Thijssen heeft rechten gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarna volgde ze nog diverse leergangen bij (internationale) instellingen zoals INSEAD, MIT en Harvard Kennedy School.
Maarten Abbenhuis, COO, TenneT
Maarten Abbenhuis (1973) is COO in het bestuur van TenneT Holding B.V. Voorafgaand hieraan heeft Maarten sinds 2009 meerdere management functies gehad binnen TenneT zowel op het gebied van assets als system operations. Maarten is tevens lid van de Ledenraad van branchevereniging van netbeheerders: Netbeheer Nederland. Maarten is afgestudeerd aan de TU Delft en heeft later nog een MBA afgerond.
Pim van der Feltz, Algemeen Directeur Natuurmonumenten
Van der Feltz volgt Marc van den Tweel op, die overstapte naar NOC*NSF. Hij is tevens commissaris bij de NS-groep en lid van de Raad van Toezicht bij het Kröller Müller Museum. Sinds 2008 was van der Feltz directeur van Google Nederland. Op het gebied van telecommunicatie en de opkomst van het internet maakte Van der Feltz nieuwe ontwikkelingen voor een breed publiek toegankelijk. Eerder was Van der Feltz werkzaam bij T-Mobile en vervulde hij diverse advies- en managementfuncties bij Shell en DDV Management Consultants.
Christianne van der Wal-Zeggelink, Minister voor Natuur en Stikstof
Geboren op 13 november 1973 in Oldenzaal, getrouwd, 4 kinderen.
Partij: VVD.
De natuur versterken en tegelijk investeren in toekomstbestendige landbouw. Ik sta voor deze opdracht. Dat doen we door per gebied aan de slag te gaan. Dit vraagt een bijdrage van alle sectoren, van de landbouw, tot de bouw, de industrie en mobiliteit.
Taken
- Natuur en biodiversiteit
- Integrale aanpak Stikstof
- Nationaal Programma Landelijk Gebied
- Transitiefonds tbv stikstof en natuur
- Staatsbosbeheer
- Bureau beheer landbouwgronden
Loopbaan
- 1997-2000 Projectleider Bureau Organisatie Bouwwezen, Utrecht
- 2000-2003 HBO-docent projectmanagement, Hogeschool INHOLLAND
- 2003-2010 Projectleider bij Wallink Advies 2010-2014 Gemeenteraadslid en vicefractievoorzitter VVD, Harderwijk
- 2014-2019 Wethouder gemeente Harderwijk; portefeuilles o.a. economische zaken, sociale zaken en duurzaamheid
- 5 juni 2019 – 10 januari 2022 Gedeputeerde provincie Gelderland; portefeuilles economische zaken en innovatie, mobiliteit en luchtvaart, gebiedsagenda Gelderse corridor en Fruitdelta, Rivierenland
- 10 januari 2022 Benoeming mw. C. van der Wal-Zeggelink tot minister voor Natuur en Stikstof in het kabinet-Rutte IV
Ed Anker, Wethouder Zwolle
Ed Anker (geboren te Beverwijk in 1978) studeerde af in politicologie en begon als fractiemedewerker van de gecombineerde ChristenUnie/SGP fractie in de provincie Noord Holland. Van 2005 tot 2007 was hij namens de ChristenUnie gemeenteraadslid in Zaanstad en werd op 1 maart 2007 als Tweede-kamerlid benoemd voor de ChristenUnie. In 2012 werd hij wethouder in Almere op o.a. de portefeuilles Beheer, Leefomgeving en Cultuur. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd Ed Anker aangetrokken als wethouder in Zwolle en vanaf 1 maart 2014 is hij lid van het College van B&W. In zijn huidige termijn als wethouder behartigt hij o.a. de portefeuilles Ruimtelijke ordening, Wonen, Omgevingsvisie, Stikstof, Waterbeleid en klimaatadaptatie voor de gemeente Zwolle. Een echte ontwikkelportefeuille waarin hij een voorvechter blijkt voor balans tussen aantallen woningen, kwaliteit van wonen, groen, leefbaarheid en duurzaamheid. Hij droeg als bestuurder bij aan het bewustzijn in Zwolle wat betreft haar plek en functie in de rivierdelta, wat hij als lid van de Stuurgroep Deltaprogramma namens de VNG actief uitdraagt. Zoals hij zelf zegt: “iedereen is een deltawerker”.
Huib van Essen, Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling, Omgevingsvisie, Energie en Klimaat
Huib van Essen is sinds 2019 gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling, Omgevingsvisie, Energie en Klimaat. Onder zijn leiding schreef provincie Utrecht in nauw overleg met de Staten, de partners en de inwoners de Omgevingsvisie en de bijbehorende Omgevingsverordening.
Deze visie geeft richting aan de 25% groei van woningen in de komende 20 jaar, het uitbreiden en versterken van natuur en de opwek van duurzame energie. Utrecht wil de meeste woningen bouwen in bestaande steden en dorpen en rond bestaande en nieuwe OV-knooppunten. Om dit mogelijk te maken blijft de provincie graag net zo goed en nauw samenwerken met het Rijk en gemeenten als de afgelopen jaren.
Van Essen was initiatiefnemer van het programma Groen Groeit Mee waarin de provincie samen met medeoverheden kiest voor het versterken en uitbreiden van recreatief groen in combinatie met klimaatadaptatie, natuur en toekomstbestendige vormen van landbouw. Hij is lid van het IPO-bestuur en voorzitter van de IPO-commissie voor Ruimte, Water en Wonen.
Hetty Klavers, Dijkgraaf bij Waterschap Zuiderzeeland
Hetty Klavers is dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland. Na haar studie toegepaste wiskunde aan de Universiteit van Twente trad zij in dienst bij Rijkswaterstaat. Zij vervulde meerdere directiefuncties bij deze organisatie. Voor haar benoeming in 2013 tot dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland was zij programmadirecteur Deltaprogramma IJsselmeergebied.
Van 2016 tot en met 2021 was zij bestuurslid van de Unie van Waterschappen, belast met waterveiligheid, wegenbeheer, Deltaprogramma, educatie en de samenwerking met Rijkswaterstaat. Klavers is haar hele werkzame leven al aan de slag in watergerelateerde functies. Naast haar waterschapswerk heeft zij diverse betaalde en onbetaalde nevenfuncties. Verder staan klimaat en duurzaamheid bij haar hoog in het vaandel.
Hans Mommaas, Directeur Planbureau voor de Leefomgeving
Hans Mommaas is sinds 1 november 2015 directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Naast zijn functie als directeur PBL is hij parttime Hoogleraar Regional Sustainability Governance aan het Tilburg Institute for Law and Regional Governance (TiREG) van Tilburg University.
Mommaas studeerde Westerse Sociologie aan de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen. Van 2002 tot 2015 was hij als hoogleraar Leisure Studies verbonden aan Tilburg University en in de periode 2013-2014 aan NHTV Breda.
Vanaf 2004 tot 2015 was Mommaas wetenschappelijk directeur van Telos, Brabants Centrum voor Duurzame Ontwikkeling. Vanuit die functie is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van integrale monitoringinstrumenten voor regionale duurzame ontwikkeling (provincies en gemeenten) en bij het middels ontwerp en onderzoek faciliteren van processen van gebiedsontwikkeling.
Daarnaast was hij (co-)auteur van tal van artikelen, boekbijdragen en onderzoeken op het snijvlak van vrijetijd, cultuur, duurzaamheid en stedelijke en regionale ontwikkeling.
Gunay Uslu, Staatssecretaris Cultuur en Media, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
"Cultuur is samen maken, samen beleven. Dat hebben we zo moeten missen. Ik wil me inzetten voor herstel van de culturele en creatieve sector en samen met makers en instellingen werken aan een bloeiend cultureel leven. Daarnaast maak ik me sterk voor media en journalistiek."
- Cultuurbeleid (onder andere kunsten, letteren, film/AV, ontwerp, architectuur, cultuureducatie- en participatie, Rijkscultuurfondsen)
- Erfgoedbeleid (onder andere archeologie, monumenten, musea, RCE)
- Bibliotheekbeleid
- Archiefbeleid (inclusief Nationaal Archief)
- Inspectie Overheidsinformatie en erfgoed
- Mediabeleid
- Onafhankelijke journalistiek (rijksfondsen)
- Commissariaat Media
Marlon Huysmans, Dagvoorzitter
Ir. Marlon Huysmans: Opgeleid tot bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Was op haar 25e een van de jongste vrouwelijke directieleden bij een middelgroot bouwbedrijf in Nederland. Ze vervolgde haar loopbaan als directeur duurzaamheid bij een snel groeiende projectontwikkelaar, waar ze in 2009 vastgoedvrouw van het jaar werd vanwege haar inzet voor innovatie en verduurzaming in de sector. Sinds 2011 adviseert ze met haar eigen onderneming overheden, bedrijven en communities in de veranderende wereld van vastgoed. Als strateeg, adviseur en bestuurder met een groot hart voor verduurzaming, digitalisering, innovatie, gebieds- en stadsontwikkeling. Naast haar dagelijkse werk is ze nu tien jaar actief in verschillende raden van commissarissen in Nederland.
Patrick van der Klooster, dagvoorzitter
Patrick is Leider BPD Studio en team Stadsontwikkelaars uit Rotterdam. Hij is een vakman met kennis en visie op architectuur, stedenbouw en gebiedsontwikkeling. Ontwikkeling gaat volgens hem over cultuur, de geschiedenis van een plek en de verhalen van bewoners. ‘Iedereen verdient een leefomgeving waar met zorg en betrokkenheid aan is gewerkt’. Patrick was ook betrokken bij de organisatie van het Stadmakerscongres in Rotterdam, waar hij ook de rol van dagvoorzitter op zich nam. Als dagvoorzitter zoekt hij de connectie tussen verbinding en visie.
Workshop sprekers
Edo Kort, Coördinator van de NOVI bij het ministerie van BZK, Workshop: Van NOVI naar NOVEX in een notendop
Edo Kort is aanjager van de aanscherping van de NOVI en de linking pin tussen de ministeries die opereren in de fysieke leefomgeving.
Bert Naarding, Manager bij van de NOVI bij het ministerie van BZK, Workshop: Van NOVI naar NOVEX in een notendop
Bert Naarding is manager bij directie Ruimte en Leefomgeving met als onderwerpen o.a. de NOVI en het bijbehorend Juridisch Instrumentarium (Omgevingswet).
Gijsbert Borgman
Trekker beleidsintegratie en wetenschap in team Nationale Omgevingsvisie, Workshop: Stapelkaart: scherper op samenhang
Gijsbert Borgman werkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Nationale Omgevingsvisie. Daar trekt hij de integratie tot omgevingsbeleid en de afstemming met de wetenschap. Daarvoor werkte hij bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bij het DG Ruimte en Water als senior beleidsadviseur aan het programma Beleidsverkenningen en de Wetenschappelijke Arena van het project Nationale Omgevingsvisie. In het verleden heeft Gijsbert diverse beleidsontwikkelingsprojecten getrokken, zoals de Beleidsverkenning Vestigingsklimaat Nederland (2013 - heden), de Rijksagenda Bevolkingsdaling en Ruimte, (2009) en de Verkenning Rijksagenda Nationale Stedelijke Netwerken 2040 (2008-2009).
Gijsbert heeft in verschillende rollen gewerkt aan de voorbereiding en ontwikkeling van het nationale ruimtelijke beleid vanaf Nederland 2030 (1997 - 1999) en de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening (1999 - 2001) tot en met de Nationale Omgevingsvisie (heden).
Daarvoor was hij als onderzoeksmedewerker werkzaam bij het Projectbureau voor Integrale Verkeers- en Vervoersstudies ((1995 - 1997), de Rijksplanologische Dienst (1990 - 1995), de provincie Zuid-Holland (1989) en Rijkswaterstaat (1998-1989).
In 1988 is hij afgestudeerd als economisch geograaf aan de Universiteit van Amsterdam.
Arjan Nijenhuis
MT-lid Aan de Slag, Workshop: Instrumenten in de spotlights
Arjan is begonnen in Amsterdam. Sinds 1989 was hij werkzaam bij diverse ministeries. De laatste 10 jaar is hij betrokken bij de Omgevingswet. Eerst als plaatsvervangend directeur bij Eenvoudig Beter, die de Omgevingswet gemaakt heeft, de laatste jaren als MT-lid bij de interbestuurlijke directie AandeSlag, voor de implementatie van de wet.
Janneke Rutgers
Onderzoeker RUIMTEVOLK, Workshop: Gebiedsgericht samenwerken
Janneke Rutgers is onderzoeker en adviseur bij RUIMTEVOLK. Haar affiniteit ligt op het snijvlak van vraagstukken rondom de ruimtelijke ontwikkeling, strategie en governance. Ze heeft een achtergrond als stedenbouwkundige en promoveerde onlangs op een bestuurskundig promotieonderzoek naar regionale samenwerking in krimpgebieden.
Eline Aardse
Onderzoeker RUIMTEVOLK, Workshop: Gebiedsgericht samenwerken
Eline Aardse is adviseur en projectleider bij RUIMTEVOLK. Vanuit haar achtergrond als adviseur en projectleider bij de gemeente en provincie heeft ze ervaring met integrale gebiedsontwikkelingen in met name het landelijk gebied, die verschillende bestuurslagen doorkruisen. Haar kracht ligt in het organiseren van (participatie)processen, haar integrale blik en heldere communicatie.
Gertjan de Werk
Projectleider van de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen, Workshop: City Deal: Nederland duurzaam (ver)bouwen
Gertjan de Werk is projectleider van de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen.
David van Zelm van Eldik
Programmaleider ONS Landschap bij Ministerie van BZK, Workshop: Monitors: blik op ons landschap & De toekomst van het Europese Landschap
Paul Gerretsen
Agent Vereniging Deltametropool, Workshop: GRIP op grootschalige bedrijvigheid
Paul Gerretsen is hoofdontwerper op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur. Hij heeft gestudeerd aan de gerenommeerde universiteiten TU Delft en de ETH Zürich. Hij studeerde af met een eervolle vermelding in 1999 aan de TU Delft als Master of Science, Architecture. Na zijn opleiding werkte hij voor de Nederlandse Rijksplanologische Dienst, waar hij betrokken is geweest bij studies voor de ontwikkeling van een strategische ruimtelijke ordening voor Nederland. Vanaf 2003 heeft Paul Gerretsen gewerkt bij Maxwan A+U voor zowel stedelijke en regionale ontwerpen en studies.
Sinds 2008 is hij agent van de Vereniging Deltametropool, het platform en laboratorium dat zich richt op de metropolitane ontwikkeling van Nederland. In zijn functie geeft Paul Gerretsen richting aan de koers van de vereniging, leiding aan het uitvoerende agentschap en is hij een veelgevraagde opinion leader en moderator op het terrein van de grootschalige stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling. Daarnaast wordt hij ook regelmatig door buitenlandse overheden en instellingen als adviseur geraadpleegd.
Bas Pedroli
Onderzoeker aan de WUR, Workshop: De toekomst van het Europese Landschap
Dr. Bas Pedroli is zelfstandig onderzoeker en universitair hoofddocent aan de Wageningen Universiteit, vooral actief in Europese netwerken op het gebied van landschapsplanning.
Wieke Tas
Afdelingshoofd Klimaatadaptatie en Bestuur ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Workshop: Bodemdrift en waterwensen, randvoorwaarden vanuit de bodem en het water.
Wieke Tas is MT lid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij is verantwoordelijk voor klimaatadaptatie, ruimte en waterschappen. Deze onderwerpen staan allemaal volop in de belangstelling. Klimaatadaptatie is urgenter dan ooit (zie het recente IPCC rapport).
Wieke heeft veel ervaring bij de rijksoverheid, zij heeft zich bezig gehouden met milieu (VROM) gezondheidspreventie (VWS) en natuur (LNV). Wieke is zelf een watermens, zij houdt van vele watersporten zowel op (zeilen) als in het water (zwemmen).
Jan Bonjer
Dijkgraaf Waterschap Hollandse Delta, Workshop: Bodemdrift en waterwensen, randvoorwaarden vanuit de bodem en het water.
Als dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta waakt Jan Bonjer over 800 kilometer aan dijken in een gebied met 1 miljoen inwoners. Zijn werkgebied strekt zich uit van Rotterdam tot Ouddorp.
In het waterbeheer komen urgente actuele uitdagingen samen als klimaatverandering, zeespiegelstijging, verdroging, verzilting en de overgang naar een circulaire economie.
Jan wil op zijn manier bijdragen aan de enorme klimaatopgaven waar we als Nederland en in de Hollandse Delta voor staan. Jan Bonjer is zelf een man van de natuur. In de jaren ’90 was hij directeur van Vogelbescherming Nederland en daarna hoofd communicatie van de Vereniging Natuurmonumenten. Toen had hij er al een carrière als (wetenschaps)journalist op zitten, onder meer bij Nieuwe Revu en NRC, waar hij doorgroeide tot chef nieuwsdienst. Later werd hij hoofdredacteur van het AD en het FD.
Lennert Goemans
Projectmanager Energie en Ruimte EZK, Workshop: Energietransitie: nieuwe eisen aan ons netwerk
Lennert werkt als projectleider op het Ministerie van EZK aan een van de grootste uitdagingen van de komende decennia: de energietransitie. Die zorgt voor grote ingrepen in de ruimte. Het is de uitdaging om die plaats te laten vinden in nauwe samenhang met andere grote opgaven zoals woningbouw, klimaatadaptatie en nat
Olga van Kalles
Programmamanager NPLG, Workshop: NPLG: Wat is het en wat betekent het voor jou?
Sinds april 2021 is Olga als programmamanager verantwoordelijk voor het ontwikkelen en inrichten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) als uitvoeringsprogramma van de NOVI. Eerder was zij werkzaam als programmamanager bij IPO en de provincie Utrecht en als bestuursadviseur bij de gemeente Delft.
Peter de Graaf
business consultant Geodan, Workshop: Ruimtelijk vraagstuk? Met geodata meer zicht op het antwoord!
Peter de Graaf is fysisch geograaf en adviseert als consultant over inzet en gebruik van digitale geografische data in ruimtelijke planvormingsvraagstukken. Zijn opdrachtgevers zijn zowel Rijk als decentrale overheden. Peter gelooft in de Omgevingswet en betrekt de beoogde integraliteit die deze wet beoogt in zijn adviezen over onder andere ondergrond, energietransitie en klimaatadaptatie en woningbouw.
Jan Janse
Bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Tuin- en landschapsarchitectuur (NVTL): partner in de City Deal een Slimme Stad zo doe je dat., Workshop: Ruimtelijk vraagstuk? Met geodata meer zicht op het antwoord!
Jan Janse is landschapsarchitect en werkt als projectleider op verschillende schalen van stad en landschapsstrategie, advisering en ontwerp. Zijn thema’s zijn: groen in de stad, klimaatadaptatie, ontwerpen met data, ontwerpen aan Nederland, internationale verdragen. Jan is bestuurslid van de NVTL, geeft gastcolleges en begeleid projecten in het hoger onderwijs.
Kersten Nabielek
Onderzoeker en ontwerper stad en regio: projectleider Atlas van de Regio bij Plan Bureau voor de Leefomgeving., Workshop: Ruimtelijk vraagstuk? Met geodata meer zicht op het antwoord!
Kersten Nabielek werkt als ontwerper en onderzoeker stedelijke ontwikkeling bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hij is projectleider van de Atlas van de Regio en gespecialiseerd in verbeelding en ontwerpend onderzoek. Kersten Nabielek is auteur van de publicaties De stad verbeeld, Cities in Europe en Oefenen met de toekomst
Eva van der Meulen
Beleidsmedewerker Ruimte en Leefomgeving bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Workshop: 100 Europese klimaatneutrale en slimme steden voor 2030
Sinds 2019 is Eva werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en hier houdt zij zich bezig met internationale vraagstukken en samenwerkingen rondom de ruimtelijke ordening. Vanuit deze rol is zij betrokken bij de Europese missie ‘100 climate neutral and smart cities’.
Karen van Dantzig
Dutch Urban Envoy, Workshop: 100 Europese klimaatneutrale en slimme steden voor 2030
De functie Urban Envoy bestaat sinds 2016. Het mandaat en de missie ‘versterken positie en rol steden (en stedelijke gebieden) in de EU (EU-beleid en –regelgeving) is vastgesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Karen van Dantzig vervult vanaf 2020 de functie van Dutch Urban Envoy. Daarvoor was zij onder andere plv directeur Bestuur, Financiën en Regio en wnd directeur Kennis en Verkenningen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Sebastiaan Hupkes
Adviseur grensoverschrijdende samenwerking, Workshop: The implementation of the Territorial Agenda 2030 in a cross border region in the Netherlands
Mijn naam is Sebastiaan Hupkes en ben werkzaam als adviseur grensoverschrijdende samenwerking (cross border cooperation) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Samenwerking over de grenzen is in ieders belang en het intensiveert ook. Samenwerking laat zien dat grensregio’s zich bewust zijn van de ontwikkelingskansen van hun grensoverschrijdende gebied. De samenwerking over de grenzen is ook noodzakelijk om nationale en internationale doelen, zoals bijvoorbeeld neergelegd in de territoriale agenda, te kunnen bereiken. We hebben elkaar nodig!
Samenwerken over de grens heen is echter zeer complex doordat landen verschillend georganiseerd zijn, regels en procedures niet altijd aansluiten en er ook verschillende politieke prioriteiten kunnen zijn. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar in de financiering van de zorg, bouwen van woningen, realisatie van infrastructuur, het bereiken van klimaat- en energiedoelen en het belasten van arbeid. Het schept daarom de verplichting aan centrale overheden om te stimuleren, kennis te delen, grensbelemmeringen op te lossen en kaders te scheppen. En dat is wat de centrale overheid beoogt met de aanwijzing van het North Sea Port District tot NOVI gebied. Wel bijzonder, want grofweg de helft van het gebied ligt in een ander land!
Brigadegeneraal Gerhard Schonewille
Directeur Materieel & Diensten binnen de Koninklijke Landmacht, Workshop: GSD: Lokaal samenwerken met Defensie
Rienk Kuiper
Programmaleider ruimtelijke ordening, Workshop: Bescherming van kwetsbare gebieden in beeld & Schets jouw ruimtelijke scenario voor Nederland
Interviews met aansluitend discussie over de pilot planmonitor van het PBL die mogelijke toekomstige bedrieigingen van kwetsbare gebieden in beeld brengt door modellering, de doorwerking van kwetsbare, nationale waarden en de mogelijkheden om deze gebieden te beschermen en over de praktijk bij provincies aan de hand van casusistiek. Focus ligt hierbij op erfgoed
Relevante onderzoeken
Pilot Planmonitor NOVI 2021 | PBL Planbureau voor de Leefomgeving
Pilot 2 en 3: Doorwerking nationale ruimtelijke belangen - (wereld)erfgoed en defensie | Rapport | Rijksoverheid.nl
Joost van den Boogert
Senior beleidsmedewerker directie Erfgoed en Kunsten, ministerie OCW, Workshop: Bescherming van kwetsbare gebieden in beeld
Interviews met aansluitend discussie over de pilot planmonitor van het PBL die mogelijke toekomstige bedrieigingen van kwetsbare gebieden in beeld brengt door modellering, de doorwerking van kwetsbare, nationale waarden en de mogelijkheden om deze gebieden te beschermen en over de praktijk bij provincies aan de hand van casusistiek. Focus ligt hierbij op erfgoed
Relevante onderzoeken
Pilot Planmonitor NOVI 2021 | PBL Planbureau voor de Leefomgeving
Pilot 2 en 3: Doorwerking nationale ruimtelijke belangen - (wereld)erfgoed en defensie | Rapport | Rijksoverheid.nl
Hans Nieuwenhuis
Workshop: Programma Noordzee – de kern van de NOVI
Johan Weggeman
Projectleiders Mobiliteitsvisie, Workshop: Mobiliteitsvisie 2050: bewegen naar de toekomst
Johan en Gerard werken al jaren aan de toekomst van mobiliteit, in dossiers als haven Rotterdam, Schiphol, openbaar vervoer en stedelijke bereikbaarheid. Nu mogen zij met een enthousiast team werken aan een integrale visie.
Gerard Snel
Projectleiders Mobiliteitsvisie, Workshop: Mobiliteitsvisie 2050: bewegen naar de toekomst
Johan en Gerard werken al jaren aan de toekomst van mobiliteit, in dossiers als haven Rotterdam, Schiphol, openbaar vervoer en stedelijke bereikbaarheid. Nu mogen zij met een enthousiast team werken aan een integrale visie.
Iwan Hoekjan
Programmadirecteur, Workshop: Doe mee met het NMP!
Na als programmadirecteur verantwoordelijk te zijn geweest voor de juridische inbedding van de Omgevingswet heeft Iwan Hoekjan de overstap gemaakt naar het milieudomein, bij het Ministerie van I&W. Hier zorgt hij voor de totstandkoming van het Nationale Milieuprogramma, met als doel een schone, gezonde en veilige leefomgeving in 2050.
Geert Teisman
Hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam , Workshop: Energie: één van de vele vraagstukken
Geert Teisman is hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adviseert diverse overheden bij het organiseren van op integratie gerichte processen van beleidsrealisatie in gebieden, regio’s en op nationaal niveau. Zijn insteek is dat aanpakken zich qua complexiteit moeten verhouden tot de complexiteit van de opgave. Als de opgaven complexer worden moet de aanpak meegroeien.
Jannemarie de Jonge
Landschapsarchitect , Workshop: Energie: één van de vele vraagstukken & De toekomst van het Europese Landschap
Jannemarie de Jonge (1961) is landschapsarchitect en partner bij Wing, een adviesbureau dat met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt aan duurzaam gebruik en ontwikkeling van de ruimte. Daarvoor was zij werkzaam in diverse (management)functies, bij gemeentelijke en provinciale overheden en onderzoeksinstituut Alterra. Zij promoveerde onder de titel 'Landscape Architecture between Politics and Science' op het regionaal ontwerp en de 'ontwerpdialoog' als vorm van interactief ontwerpend onderzoek
Patricia Braaksma
Programma coördinator Groene Hart, Workshop: Groene Hart Karavaan: iedereen betrokken
Patricia is sterk betrokken bij de groene leefomgeving en heeft in dit werkveld de afgelopen jaren brede ervaring opgedaan. Ze vindt het leuk om mensen te inspireren en samen verder te komen. In haar functie als programmamanager bij het programmabureau Groene Hart werkt ze aan duurzame ruimtelijke transities in het Groene Hart. Hiervoor was ze werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken waar ze zich bezighield met de verbinding tussen het bedrijfsleven en de groene omgeving. Daarnaast heeft ze in 2017 haar promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit over betekenisgeving aan historische landschappen afgerond.
Kees van Velzen
Voorzitter van de stichting Groene Hart , Workshop: Groene Hart Karavaan: iedereen betrokken
Kees van Velzen (1956) is na zijn studie aan de EUR in 1981, beleidsjurist geworden bij het voormalig ministerie van VROM, DG-milieubeheer. Hij was vanaf 1983 o.a. hoofd van diverse beleidsafdelingen op gebied van afvalverwijdering en later op gebied van infrastructuur en verkeer (o.a. uitbreiding Schiphol, aanleg HSL en Betuwelijn).
Daarna werd hij in 1993 (tot 2004) directeur van een organisatieadviesbureau, met specialisatie op organisatie-uitvoeringsstructuren.
In 2004 werd hij wethouder in de gemeente Rijnwoude o.a. verantwoordelijk voor de realisatie van het Bentwoud en voor de Greenport regio Boskoop. In 2011 tot mei 2022 was hij wethouder in Alphen aan den Rijn, o.a. (mede) trekker van de bestuurlijke samenwerking in het Groene hart, voorzitter bestuurlijke samenwerking op gebied van recreatie en vrijetijdseconomie, voorzitter Greenport Regio Boskoop. art beleid , recrar
Met ingang van 1 april 2022 is hij voorzitter van de stichting Groene Hart (o.a. zorg voor behoud natuur en landschappelijke kwaliteit Groene Hart) en vanaf mei 2022 ook bestuurslid van de stichting Verbinders Groene Hart (bevordering recreatiemogelijkheden door merketing en marketing van het Groene Hart).
Brechtje Boeke
Project Manager Stichting Placemakers, Workshop: Groene Hart Karavaan: iedereen betrokken
Brechtje Boeke is als projectleider verbonden aan Placemakers, een interdisciplinair bureau voor stadsactivatie, gevestigd in Amsterdam. We werken middels placemaking aan inclusieve en levendige plekken aan de hand van onderzoek, ontwerp, en het begeleiden van participatieprocessen.
Hans van der Zwan
Beleidsmedewerker energie-infrastructuur en verduurzaming industrie, Workshop: Aan de slag in het energie-atelier
Als IPO-medewerker actief op het klimaat en energie thema werk ik dagelijks aan de belangrijkste opgave van deze tijd: de klimaatcrisis. De energietransitie is binnen deze opgave een belangrijk onderdeel, welke zonder de tijdige beschikbaarheid van energie-infrastructuur onvoldoende van de grond komt. Namens de gezamenlijke provincies puzzel ik samen met gemeenten, netbeheerder en ministeries aan oplossingsrichtingen. Vaak gaat dat in kleine stappen, maar de effecten zijn potentieel groot. Het maken van die positieve impact, voor zowel provincies als voor een duurzame toekomst, daar krijg ik energie van en zet ik me graag voor in.
Harm Luisman
Trajectlead programmeren en prioriteren, Workshop: Aan de slag in het energie-atelier
Al sinds jongs af aan zet ik me in voor een betere wereld. Vandaag de dag doe ik dat door mijn eigen gedrag, mijn werk en hoe ik samenwerk met iedereen om mij heen. Ik ben bij de netbeheerders verantwoordelijk programmering van infrastructuur over sectoren heen. Ik zet me daarbij vol in om met zoveel mogelijk kernspelers ervoor te zorgen dat we als individuen, bedrijven en organisaties antwoorden vinden voor onze uitdagingen. Of het nu gaat om netcapaciteit voor duurzame opwek, woningbouw, industrie of andere sectoren, ik probeer vanuit gezamenlijkheid de stap vooruit te vinden.
Carolien Gehrels
Global Director Energy Transition Arcadis, Workshop: Houtskoolschetsen VNO-NCW: Dialoog over de ruimtelijke inrichting van Nederland in 2050
Carolien Gehrels is Global Director Energy Transition. Daarnaast bekleedt zij diverse bestuursfuncties, waaronder die van lid van de raad van toezicht van de TU Delft, het Forum voor Stedelijke Vernieuwing en het Ontwerp- en Bouwplatform van De Bouwagenda. In oktober 2019 werd zij door de Minister van EZK benoemd tot voorzitter van de Taskforce Infrastructuur Klimaatakkoord Industrie, en aansluitend van het uitvoeringsoverleg Klimaat Akkoord Industrie tot 1 april 2022.
Van 2006 tot 2014 was zij wethouder van de gemeente Amsterdam (en vanaf 2012 locoburgemeester), waar zij onder andere verantwoordelijk was voor kunst en cultuur, economische zaken, bedrijven, deelnemingen, water, monumenten en lokale media. Zij stond aan de basis van de “I Amsterdam” campagne. Carolien ziet de toenemende urbanisatie als een kans om de groeiende stad beter te laten functioneren, maar ook als een uitdaging. Ze gaat hier graag over in gesprek.
Bart van Bussel
Directeur resp. specialist bestuurlijke samenwerking bij Infram BV, Workshop: Het geheim van succesvol gebiedsgericht werken
Bart van Bussel smult van projecten en dossiers met grote politiek-bestuurlijke, maatschappelijke en organisatorische complexiteit. Hij was o.a. manager governance bij Zuidasdok en projectmanager Lob van Gennep en is nu betrokken bij de Interbestuurlijke Samenwerking voor de transitie van het Landelijk Gebied. Bart is tevens algemeen directeur van Infram BV. Alvast een stukje van zijn geheim: “Begin with the end in mind”.
Petra van den Brand
Senior adviseur Infram BV, Workshop: Het geheim van succesvol gebiedsgericht werken
Petra van den Brand heeft in de praktijk gezien dat complexe projecten, samenwerkingen tussen overheden en een open participatieproces wél tijdig tot resultaten kunnen leiden. Een goed voorbeeld is het MIRT/HWBP project Meanderende Maas. Als projectmanager namens alle 10 partners (rijk, regio, natuurorganisatie) is zij er in geslaagd om te komen tot gezamenlijke besluitvorming over dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling, met een stevig draagvlak in het gebied. Petra was in 2021 1 van de 4 genomineerden voor de Frans Evers Award (Mutual Gains Approach).
David Hamers
Projectleider PBL Ruimtelijke Verkenning 2022, Workshop: Schets jouw ruimtelijke scenario voor Nederland
David Hamers is senior onderzoeker en plaatsvervangend hoofd van de sector Ruimtelijke Ordening en Leefomgevingskwaliteit bij het PBL
Jetske van Oosten
Social innovator, ontwerper, tevens lid Sociaal Creatieve Raad, Workshop: De nieuwe maakbaarheid
Jetske is social innovator en ontwerper. Opgeleid als filosoof en architect deed ze ruime ervaring op in het aanjagen en begeleiden van maatschappelijke transities. Als lid van de Sociaal Creatieve Raad maakt Jetske zich sterk voor de inzet van creatieve professionals voor een domein overstijgende aanpak van complexe maatschappelijke transitieopgaven.
Anne van Heerwaarden
Procesmanager programma Mooi Nederland, Workshop: Op weg naar een (nog) Mooi(er) Nederland – De kracht van innovatieve concepten
Anne van Heerwaarden is werkzaam als procesmanager bij het programma Mooi Nederland van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Samen met een team werkt zij aan de totstandkoming van het programma Mooi Nederland.
Henk Baas
Hoofd Landschap bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed , Workshop: Gebiedsbiografie: de omgeving als inspiratie & De toekomst van het Europese Landschap
xperienced Head Of Department with a demonstrated history of working in the government administration industry. Strong education professional skilled in Urban Planning, Government, Spatial Analysis, Cultural Heritage, and Environmental Awareness.
Hans-Lars Boetes
Strateeg en clustermanager erfgoed en leefomgeving bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Workshop: Gebiedsbiografie: de omgeving als inspiratie
Realiseren van kwaliteit in onze leefomgeving, dát is mijn drive. Vanuit een maatschappelijk hart, maar met een zakelijke inslag. Steeds opererend op het snijvlak tussen economie en ruimte hebben verschillende functies in de publieke én private sector mij gevormd tot een gedreven verbinder met strategisch vermogen en een sterk netwerk. Ik kies voor creatieve oplossingen, weet te motiveren en koers op resultaat. Ook draag ik mijn ervaring graag over aan anderen via diverse docentschappen.
Opgaven waar ik aan werk: gebiedsontwikkeling, regionale economie, ruimtelijke kwaliteit, ontwerp, cultureel erfgoed, energietransitie
Mijn grote passie: herbestemmen van bijzondere gebouwen
Chantal van der Linden
Programmamanager ministerie LNV, Workshop: Natuur als basis: vloek of zegen?
Chantal is programmamanager van LIFE IP Deltanatuur. Met dit Europese subsidieprogramma wil Nederland de ontwikkeling van waardevolle deltanatuur in ons land een impuls geven. Zo is het natuurwinstplan ontwikkeld, een andere manier van denken over natuur in de grote wateren met als uitgangspunt robuuste en veerkrachtige ecosystemen.
Prof. dr. Maarten Hajer
Professor of Urban Futures, directeur Urban Futures Studio, Universiteit Utrecht, Workshop: City Deal: Nederland duurzaam (ver)bouwen
Dr. Timothy Stacey
Onderzoeker Urban Futures, Universiteit Utrecht, Workshop: City Deal: Nederland duurzaam (ver)bouwen
Hanna Lára Pálsdóttir, Programmaleider Ruimte voor biobased bouwen, ministerie van BZK
Hanna Lára Pálsdóttir geeft leiding aan het NOVI programma Ruimte voor biobased bouwen en trekt ook de City Deal werklijn Biobased Bouwen.
Philomene van der Viet
Chris van Langen, Programmaleider Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Jana Crepon, Landschapsarchitect, Inside Outside
Esther Bergstra Landschapsarchitect, Bosch Slabbers
Marjolein Groen, Programmamanager Hollandse Waterlinies Noord-Holland
Wietse Burger, Coördinator bescherming Hollandse Waterlinies
Boris Hocks, Directeur bij Generation.Energy
Boris Hocks is oprichtend partner van Generation.Energy en PosadMaxwan. Als ruimtelijk ontwerper ligt zijn kracht in het geven van inzicht en het leggen van verbindingen tussen verschillende schaalniveaus. Boris ziet de ruimtelijke component van maatschappelijke vraagstukken. Boris bouwde een positie op als autoriteit op het gebied van energie en ruimte. Hij adviseert het rijk en decentrale overheden al jaren over dit thema.
Han Dijk, Posadmaxwan
Han Dijk is stedenbouwkundig ontwerper en partner van PosadMaxwan. Hij werkt binnen projecten die middels ontwerpend onderzoek op verschillende schaalniveaus de toekomst van stad en land verkennen. Hij is gastdocent/spreker in binnen- en buitenland en heeft veel ervaring met grote, complexe opgaven met grote groepen stakeholders, vaak in een politieke context.
Merel Berkelmans, NS
Als strategisch adviseur bij NS focust Merel Berkelmans zich op de relatie tussen mobiliteit en verstedelijking. Vanuit NS denkt zij op verschillende plekken mee hoe we gezamenlijk het beste de puzzel kunnen leggen die de grootste ruimtelijke vraagstukken van komend decennium opwerpen. Met als overtuiging: de toekomst is nu
Jeroen Fukken, NS
Jeroen Fukken is Director for Strategy and Innovation at the Dutch Railways (NS). Also, he is the acting managing director for the MobilityAlliance (consisting of all mobility organizations in the Netherlands).
Jeroen joined NS in 2014, leading the joint performance-improvement Programme “Better for More” (NS together with ProRail).
Between 2004 and 2014 Jeroen fulfilled various Director functions at the Ministry of Infrastructure and Watermanagement, as the Director for Public Transport and Rail, Director Aviation and Director RoadPricing.
After finishing his study Civil Engineering at the TU Delft, Jeroen started his career at managementconsultancy Twynstra Gudde.
Rik Enequist, VNO-NCW
Rik Enequist werkt als beleidssecretaris fysieke leefomgeving bij ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland.
Leo van den Brand, Beleidsspecialist Stedelijke Planologie en Wonen at Provincie Zeeland
Mijn naam is Leo van den Brand en ik werk als beleidsspecialist stedelijke planologie en wonen bij de Provincie Zeeland. Ik ben vanuit de provincie verantwoordelijk voor het grensoverschrijdende NOVI gebied North Sea Port District. Verder werk ik aan het beleid op het gebied van wonen, bedrijventerreinen en integrale ruimtelijke opgaven.
Jip van Peijpe
Senior beleidsmedewerker Zuidwestelijke Delta / juridische aspecten Natuurwinstplan Grote Wateren, Workshop: Natuur als basis: vloek of zegen?
Marco Maréchal
Omgevingsmanager Natuurwinstplan Grote Wateren & actualisatie doelensystematiek, Workshop: Natuur als basis: vloek of zegen?
Christien Stoker, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Christien Stoker werkt bij het ministerie van LNV, bij het nieuw op te richten DG Realisatie Landelijk Gebied. Daarnaast is zij betrokken bij Regio Deals in het Noorden van het land. Van huis uit is zij communicatie professional en ze treedt regelmatig op als moderator en dagvoorzitter.