Brabant gooit als eerste provincie zijn gebied op slot. De analyse van de natuurdoelen laat zien dat de biodiversiteit in de provincie hard achteruit is gegaan.
Door op slot te gaan wordt voorkomen dat met de bouw van nieuwe woningen, bedrijventerreinen of industrie de natuur en biodiversiteit nog meer schade wordt aangebracht.
Het zijn pittige keuzes die de provincie durft te maken. Keuzes die gaan over de effecten die verschillende doelen hebben op het gebruik van de ruimte. We raken aan de grenzen van wat nog mogelijk is. We kunnen niet eindeloos economisch groei stimuleren, meer mensen van een huis voorzien, de natuur herstellen en het land beschermen tegen hoog water.
Op dit moment buigt niet alleen Brabant zich over deze keuzes. Alle provincies zijn in december aan het werk gezet door de Minister voor VRO, Hugo de Jonge. De opdracht is voor eigen provincie tot scherpe keuzes te komen in de ruimte richting de toekomst. Vanuit het ministerie bieden we hulp aan om deze keuzes inzichtelijk te maken en nieuwe oplossingen te ontwerpen. We hebben provincies hierbij een aanbod gedaan om het instrument ontwerpend onderzoek in te zetten.
Ontwerpend onderzoek biedt bestuurders en betrokkenen veel inzicht over de botsende belangen. Verbeeldingskracht speelt hier een rol. Door de langetermijnopgaven te plotten op een kaart, ze te laten zien, ook met beelden erbij, wordt het gesprek gevoed. Het instrument biedt tegelijk een kans om alle belanghebbenden bij elkaar te brengen, gemeenten, waterschappen, boerenorganisaties of het bedrijfsleven. Samen werken aan een ontwerp inspireert en verbindt.
Vanuit het programma Mooi Nederland stimuleren we daarom de inzet van dit instrument. Mooi Nederland heeft de opdracht de wenkende toekomstperspectieven te maken voor ons land., waarbij niet alleen gekeken wordt naar ruimteclaims, maar ook naar de kansen om ruimtelijke kwaliteit toe te voegen. We kijken daarbij ver weg en stellen ons vragen, zoals “stel-dat we in 2100 met nog eens 3 miljoen extra mensen in Nederland wonen, de zeespiegel verder stijgt en we toch robuuste netwerken willen aanhouden om natuurdoelen te halen, hoe ziet dan ons land er uit?”. Zo ontwerpen we onze toekomst, in de hoop daaruit inspiratie te halen voor bestuurders om tot verstandige keuzes te komen in beleid, waarin kwaliteit voorop staat.
Vanuit Mooi NL maken we – naast de vergezichten – ook concrete handreikingen waarin we duidelijk maken hoe je kunt werken aan de kwaliteit. De ontwerpsector, de vele stedenbouwkundige bureaus, de architecten en planologen helpen ons daarbij. Zij doen mee. De sector heeft zelf krachten gebundeld in een nieuw opgericht Platform Ontwerp Nederland. Met het platform maken we afspraken over samenwerking rondom ontwerpopgaven. Meer informatie over het programma MOOI Nederland en over de manieren waarop we ontwerpkracht vergroten vind je op deze site en in het werkboek dat je hier kunt downloaden onderaan het bericht.
Brabant zet de eerste stap in het maken van een ingrijpende keuze. Brabant loopt ook voorop in het uitvoeren van ontwerpend onderzoek. Ik hoop dat we in heel Nederland deze aanpak gaan volgen. Dat we ons bewust gaan worden van de grenzen van de ruimte, en we bestuurders, in de publieke en private sector, in de gelegenheid stellen, onderbouwd en geïnspireerd, te laten kiezen voor de inrichting van gebieden die ook langetermijnkwaliteit hebben en houden.
De provinciale verkiezingen staan voor de deur. De verkiezingen gaan wat mij betreft over een Mooi Nederland. Er valt wat te kiezen. Ik wens u veel wijsheid bij het uitbrengen van uw stem. En ik wens de nieuwe statenleden en provinciale bestuurders na 15 maart veel inspiratie en moed toe bij het leggen van hun provinciale puzzel en het maken van belangrijke keuzes over de toekomst van ons land.
Gido ten Dolle
Manager Mooi Nederland, 13 maart 2023