Hoe meer data, hoe beter het beeld van de leefomgeving wordt. Zo kunnen we echt gericht werken aan een integrale ruimtelijke ordening.
Werkbezoek
Tijdens een werkbezoek aan Geobuzz op 22 juni deed Bert Naarding (plaatsvervangend directeur Ruimtelijk Beleid bij BZK) daarom de oproep aan de aanwezige bedrijven en overheden om hun ruimtelijke informatie beschikbaar te stellen als open data. En om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we het mogelijk maken voor iedereen om deze data toe te passen. Op deze manier kunnen we samen de grote ruimtelijke opgaven realiseren.
De meerwaarde van geodata
Voor het maken van keuzes over de inrichting van de fysieke leefomgeving zetten we niet alleen inhoudelijke en bestuurlijke kennis en ervaring in, maar maken we ook volop gebruik van alle beschikbare gegevens (data) over de leefomgeving. Het analyseren van deze gegevens en het toepassen van de informatie en kennis die daaruit voortkomen wordt datagedreven werken genoemd.
Datagedreven werken in de fysieke leefomgeving stelt ons in staat om trends, patronen en verbanden te identificeren en te visualiseren die anders moeilijk waarneembaar zouden zijn. We kunnen met feitelijke informatie een integraal beeld van de leefomgeving maken, sectorale invalshoeken met elkaar confronteren, kansen en dilemma’s inzichtelijk maken, opties tegen elkaar afwegen en oplossingsrichtingen zoeken waarna er vervolgens besluiten moeten worden genomen. En als die besluiten eenmaal genomen zijn kunnen we met de juiste data beter uitvoeren, de voortgang van de uitvoering monitoren, het beleid sneller bijsturen, het beheer optimaliseren en de resultaten evalueren.
De inzet van data over de leefomgeving geeft dus richting en ondersteuning in de hele cyclus van ontwikkeling en doorwerking van beleid, tot uitvoering, monitoring en bijsturing van beleid.