Deze nieuwe richtinggevende keuzes staan in de kamerbrief ‘Regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid (NOVI)’ die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) 23 april 2020 naar de Tweede Kamer stuurt. Ze zijn een aanvulling op de richtinggevende keuzes in het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (ontwerp-NOVI) uit 2019.
Bouwproductie omhoog
Het tekort aan woningen is groot, waardoor grote groepen mensen geen geschikte en betaalbare woning vinden. Omdat daarnaast ook de bevolkingsgroei toeneemt, moet de bouwproductie verder omhoog om te zorgen dat er tot 2035 ruim 1 miljoen nieuwe woningen bijkomen. Het Rijk kiest ervoor om bereikbaarheid en omgevingskwaliteit als belangrijkste voorwaarden te stellen ten aanzien van nieuwe woon- en werklocaties.
Vooral bouwen in brede midden van Nederland
Er zal op heel veel plekken in Nederland gebouwd moeten worden, waarbij de vraagontwikkeling gevolgd wordt. Die is het grootst in het brede midden van Nederland: het gebied Randstad, Amersfoort, Zwolle, Arnhem-Nijmegen, Brabantse stedenrij. Duidelijk is daarbij dat ook buiten het brede midden belangrijke ontwikkelingen nodig zijn.
Regionale verstedelijkingsstrategieën
In de gebieden met de grootste bouwopgave werkt het kabinet samen met de medeoverheden in woondeals en regionale verstedelijkingsstrategieën (gereed eind 2020). Daarin wordt gezorgd voor voldoende plancapaciteit, bouwsnelheid en keuzes over de juiste locaties, in samenhang met beslissingen over infrastructuur, werklocaties en publieke en private voorzieningen. Met de regio’s kijkt het Rijk onder andere naar de grote vraag naar woningen binnen de centrumstad in combinatie met het OV-netwerk en goede leefomgevingskwaliteit, en naar mogelijke locaties aan de randen van de centrumstad waar gebouwd kan worden. Locaties binnen- en buitenstedelijk worden tegelijk in kaart gebracht, zodat we ook op snelheid van realisatie kunnen sturen.
NOVI-alliantie
Het kabinet koppelt het overleg met provincies en gemeenten aan het initiatief van de NEPROM (in samenwerking met een groot aantal publieke en private partijen), de zogeheten NOVI-alliantie, om Regionale Investeringsagenda’s op te stellen. Dit zijn uitvoeringsplannen op regionaal niveau.
Lees de alles over deze nieuwe richtinggevende keuzes in de kamerbrief ‘Regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid (NOVI)’