“Allereerst wil ik iedereen het allerbeste wensen voor 2020. Een belangrijk jaar, want we leggen de laatste hand aan de definitieve NOVI. Dat doen we onder andere aan de hand van de binnengekomen zienswijzen op de ontwerp-NOVI en de inbreng van de Tweede Kamer. In november 2019 was er een Algemeen Overleg (AO) over de ontwerp-NOVI. Daar brachten de fracties verschillende onderwerpen in. Aan de orde kwamen actuele thema’s als verloodsing (vaak aangehaald met het wat mij betreft niet zo fraaie woord ‘verdozing’), de stikstof-problematiek, verstedelijking, krimpgebieden, landschap en landelijk gebied, gezondheid en woningbouw.
Sturing en keuzes
Kamerbreed werd de mening gedeeld dat er meer sturing vanuit het Rijk nodig is op de verschillende maatschappelijke opgaven zoals die in de NOVI staan genoemd. Gekoppeld daaraan vond de Kamer dat er nog te weinig keuzes worden gemaakt in de ontwerp-NOVI. Waar meer sturing wenselijk is en in welke richting dan, dat werd minder helder. Wel maakt zo’n debat duidelijker waar de politieke verschillen zitten. Minister Van Veldhoven, die nu verantwoordelijk is voor Milieu en Wonen, benadrukte dat we de NOVI maken in het kader van de Omgevingswet. Daarin wordt beoogd dat we keuzes ‘decentraal, tenzij’ maken. Het Rijk wil en kan niet bepalen welke keuzes in de afzonderlijke regio’s worden gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld samen met de regio’s in Omgevingsagenda’s vanwege de specifieke omstandigheden op die locaties. De keuzes zijn wel onderdeel van het proces zoals we dat willen opzetten met de NOVI, maar niet per se van die ene nota, op dat ene moment. Zoals vaker gezegd: we zien NOVI als een permanent proces en niet zozeer als een product.
Februari-brief
De minister zegde toe in februari 2020 een brief aan de Tweede Kamer te sturen. We spreken daarom nu van de februari-brief. In die brief zullen we op de thema’s die de Kamer heeft aangedragen expliciet aangeven welke richting we kiezen en welk sturingsmodel daarbij past. Ook nemen we de moties mee die begin december 2019 zijn aangenomen (zie onderstaand de aangenomen moties). Daarnaast gaan we in deze brief nader in op Vrijkomende Agrarische Bebouwing en op de selectie(procedure) inzake de NOVI-gebieden.
We zullen ook ingaan op de maatschappelijke discussie, die steeds meer opkomt. We zien steeds meer aandacht voor de schaarse ruimte, zie bijvoorbeeld het debat naar aanleiding van de stikstof-problematiek. Recent leverde Wageningen Universiteit een mooie bijdrage aan de discussie met een uitgewerkt voorstel voor een groene, duurzame toekomst. Daar doen we ons voordeel mee.
Kortom, volop werk te doen en zo komen we steeds dichter bij het einddoel!”
Aangenomen moties
- de motie-Smeulders c.s. over meer regie nemen op nationale belangen in de NOVI
- de motie-Ronnes over de definitieve NOVI voorleggen aan de Kamer
- de motie-Ronnes/Regterschot over regionale beleidsagenda's gekoppeld aan ruimtelijk perspectief
- de motie-Van Gerven over voorwaarden waaraan de NOVI moet voldoen
- de motie-Van Eijs c.s. over de ordening van (X)XL-vastgoed in de NOVI opnemen
- de motie-Regterschot/Van Eijs over de moties-Weverling een plek geven in de uitvoeringsagenda van de NOVI
- de motie-Dik-Faber c.s. over rekening houden met stedelijke gebieden buiten de Randstad
- de motie-Moorlag/Smeulders over een goed instrumentarium voor de herschikking van functies in landelijk gebied