Doel van de informatieavonden was om tijdens de terinzagelegging van de ontwerp-NOVI geïnteresseerden (verder) kennis te laten maken met de NOVI, hen te informeren en het gesprek aan te gaan. Ook in regionale media was aandacht georganiseerd om zo veel mogelijk mensen over de ontwerp-NOVI te informeren.
Van energietransitie, landelijk gebied en woningbouw tot Brussel
De avond was zo opgezet dat er ruimte was voor een plenair deel en ervoor en –na voldoende tijd om bij informatiepanelen met het NOVI-team in gesprek te gaan. Ook konden bezoekers zich laten informeren over de PlanMer (Rad van de Leefomgeving) en de Omgevingswet. Het plenaire deel van de avond startte met de informatiefilm over de NOVI en daarna konden vragen worden gesteld. Deze gingen, naast specifieke vragen over de leefomgeving in de desbetreffende provincie, veelal over de energietransitie, toekomst van het landelijk gebied, woningbouwopgave, Schiphol, zandgronden, natuur, de PAS-problematiek, zeespiegelstijging, financiën (‘wie gaat dat betalen?’), veiligheid en de relatie tussen de NOVI en de wet- en regelgeving vanuit Brussel. Ook welke verantwoordelijkheid bij de provincie en welke bij de gemeente ligt, kwam op veel avonden ter sprake. Naast vragen gaven bezoekers suggesties mee en konden zij ter plekke een zienswijze indienen.
Definitieve NOVI
De opkomst per avond varieerde, gemiddeld waren er bijna vijftig bezoekers per bijeenkomst. Daarvan hadden de meesten beroepsmatig op één of andere manier met de NOVI te maken. De informatieavonden gaven een goed beeld van wat er leeft en speelt in de provincies. De formele reactie op de zienswijzen volgt in een Nota van Antwoord die tegelijk met de definitieve NOVI verschijnt, naar verwachting in het voorjaar van 2020.