Een belangrijk punt van kritiek op het Ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is dat er nog weinig keuzes in staan. Er staat niet: daar komen de nieuwe woningen, daar de windmolenparken en dat wordt een natuurgebied. Dat daar kritiek op is, kan ik me voorstellen. De reden dat dergelijke keuzes niet in de NOVI staan is omdat het Rijk die keuzes niet alleen kan en wil maken. Bovendien ligt er niet één concept, één mal voor heel Nederland.
Gezamenlijk
Het is belangrijk om in gesprek te zijn over de onderwerpen die van belang zijn voor de toekomst van de leefomgeving. Dit betekent samen met de regio, maatschappelijke partijen, bedrijfsleven en bewoners op regionaal niveau te kijken naar de opgaven en dan concrete keuzes te maken die op die regio van toepassing zijn. Dat vereist dat het Rijk aanwezig is in de regio, niet van alles oplegt maar ook niet alles helemaal loslaat.
Informatiebijeenkomsten
Ook organiseren we sinds eind augustus verschillende activiteiten in het land waarbij inwoners met medewerkers van het Rijk, en regelmatig ook van de regio, in gesprek kunnen gaan over de ontwerp-NOVI en de leefomgeving. Bijvoorbeeld tijdens de informatieronde die we net hebben afgesloten in de periode van de officiële terinzagelegging van het Ontwerp. In alle provincies zijn informatieavonden geweest waar bezoekers zich kunnen laten informeren over het Ontwerp, vragen kunnen stellen en een zienswijze indienen. Totaal hebben we ongeveer 600 mensen gesproken. Dit helpt ontzettend om wederzijds begrip te krijgen voor de (soms lastige) keuzes die we moeten maken.
Evenementen
Daarnaast zijn er meerdere debatten over onderwerpen uit de NOVI. De eerste was in Heerlen, op 31 augustus, tijdens het culturele zomerfestival Cultura NOVA. Daar is weer benadrukt hoe belangrijk het is om bewonersinitiatieven werkelijk serieus te nemen. Vooral ook in een stad die krimpt en daarom nieuwe oplossingen nodig heeft. Op 30 en 31 augustus was het ‘NOVI labyrint’ opgezet op het Democratiefestival in Nijmegen. In dit labyrint kun je alleen bij de uitgang komen door persoonlijke keuzes te maken, die allemaal effect hebben op onze leefomgeving. Zo voelt iedereen persoonlijk hoe lastig bepaalde dilemma’s zijn als je een gedwongen keuze moet maken. Waar en hoe op vakantie? Met het vliegtuig? Minder vlees eten? Zo wordt de NOVI op een heel andere manier tastbaar. Ook was er een plek om in discussie te gaan over onderwerpen uit de NOVI; het World Café. De verschillende sessies leverden mooie gesprekken op.
De debatten en de zienswijzen die worden ingediend tijdens de periode van terinzagelegging, zijn voor ons belangrijke input voor de uitvoeringsagenda, de omgevingsagenda’s en de definitieve NOVI. We blijven heel graag in gesprek!