Centrale vraag bij de gebiedsdialoog was ‘Hoe kunnen we samen werken aan een nieuwe agrofoodketen die vriendelijker is voor mens, dier, landschap, lucht, water en bodem? Waarmee we een nieuw perspectief kunnen bieden voor de sector zelf én de omwonenden en werken aan een vitaal klimaatneutraal en -bestendig landelijk gebied.’
We legden een aantal deelnemers met verschillende achtergrond twee vragen voor: wat is hier urgent en hoe kan de NOVI meerwaarde bieden, nu en in de toekomst.
Wat speelt er in dit gebied, is het meest urgent?
“Er speelt heel veel in het buitengebied: de juiste balans tussen de agrarische sector, bewoners en andere gebiedsgebruikers is een uitdagende opgave; het onderhouden en op orde blijven van het gebied voor de langere termijn is een gezamenlijke opdracht. Mensen moeten bewegen, verandering is noodzakelijk maar biedt ook kansen.”
Patrick van Oijen – ondernemer bij adviesbureau binnen de food- en agrisector Exitus, actief in de buitengebieden
“De transitie van de landbouw, de dieren, het gebruik van de bodem en een duurzaam ecosysteem.”
Marnix Bakermans, burgemeester Landerd en voorzitter kopgroep transitie Landbouw, Agrifood Capital
“Er is een groei van de intensieve veehouderij met een enorme productie tot gevolg. Dat heeft zware consequenties voor bodem, water, biodiversiteit, volksgezondheid en kwaliteit van de leefomgeving. De burgers nemen stelling, de maatschappelijke acceptatie neemt verder af en er is spanning over de weging van belangen bij de vergunningverlening aan boeren.”
Paul Wolff – Brabantse Milieufederatie
“Hoe we met elkaar invulling geven aan de transitie van de landbouw. Wat onze hier aanwezige studenten opvalt: iedereen zit hier met de juiste bedoelingen maar geeft er zijn eigen invulling aan. Hoe maken we het concreet? Wat je nodig hebt is een gemeenschappelijke stip aan de horizon: een aantal leidende doelen en principes. Wat je doet beter doen d.m.v. best practices en monitoring ten dienste van die doelen.”
Mieke van Eerten-Jansen – docent HAS Hogeschool
“Transitie van de veehouderij. Er zijn inmiddels veel bedrijven die stoppen en de bedrijven die doorgaan ontwikkelen zich in zeer diverse richtingen.”
Herman Litjens, ZLTO
Hoe kan de NOVI meerwaarde bieden, nu en in de toekomst
“De NOVI kan richting geven aan partijen om langere termijn beleid vanaf het begin een duidelijke koers geven.”
Patrick van Oijen – ondernemer bij adviesbureau binnen de food- en agrisector Exitus, actief in de buitengebieden
“Deze aanpak met gebiedsdialogen is heel zinvol. De regio moet dat ook zelf kunnen en de NOVI zou dan moeten monitoren en zo’n bijeenkomst aanjagen. Hier in de regio moeten we de oplossingen organiseren. Als je de sector wilt behouden moet je koppelingen maken. Daar moet de politiek ook over nadenken. De NOVI kan daaraan een bijdrage leveren.”
Marnix Bakermans, burgemeester Landerd en voorzitter kopgroep transitie Landbouw, Agrifood Capital
“Door het opstellen van een bestuurlijk kader op rijksniveau met heldere doel- en normstelling. Dat kader moet de harmonie herstellen tussen de dierlijke productie en de kwaliteit van de leefomgeving, inclusief de volksgezondheid. Durf een scenario op te stellen waarbij je uitgaat van krimp.”
Paul Wolff – Brabantse Milieufederatie
“De NOVI kan/moet duidelijke kaders scheppen bij nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld, binnen welke kaders moet kringlooplandbouw plaatsvinden? Maar binnen die kaders moeten regio’s vrijheid hebben.”
Mieke van Eerten-Jansen – docent HAS Hogeschool
“Door richtinggevende uitspraken, een programmatische aanpak, een agenda voor een gebied. En urgentie op de nationale politieke agenda.”
Herman Litjens, ZLTO
De gebiedsdialoog krijgt in 2019 een vervolg.
De foto is gemaakt door Rob Poelenjee