Wat is het belang van de NOVI voor de NVDE?
“De NVDE ziet de NOVI als belangrijk instrument voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. De NOVI zal kaders moeten bieden om snelheid te kunnen maken, moeten aansluiten en invulling moeten geven (op ruimtelijk niveau) aan de ambities van het Klimaatakkoord.”
Wat is het toekomstbeeld waar de NVDE zelf op inzet?
“De NVDE zet in op een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie. De energietransitie is een opgave die Nederland zal veranderen. De gebouwde omgeving verduurzaamt en het percentage hernieuwbare energie gaat flink groeien. Alle duurzame technieken voor besparing, opwekking en vervoer zijn nodig. NVDE pleit voor een zorgvuldige inpassing op basis van een aanpak die schaalbaar en herhaalbaar is, met behulp van gedegen omgevingsprocessen en uiteraard rekening houdend met regionale verschillen.”
Wanneer is dit traject (de NOVI) geslaagd, wanneer is het bruikbaar?
“Het totaalpakket van het Klimaatakkoord, de Klimaatwet, de inwerkintreding van de Omgevingswet, regionale energiestrategieën (RES), veel aandacht voor participatie en draagvlak en een NOVI waarin keuzes worden gemaakt is nodig voor het tijdig realiseren van de energietransitie. De NOVI blikt vooruit naar 2030 en 2050, over verkiezingen heen en is daarmee de lange termijn visie die houvast biedt.
In de praktijk is lokaal bestuur cruciaal voor aardgasvrije wijken, opwekking van duurzame warmte en elektriciteit op land, milieuzones en laadinfra voor verkeer, etcetera. De NVDE is voorstander van een energietransitie die mede geïnitieerd wordt vanaf lokaal niveau. De afgelopen jaren hebben laten zien dat voor de stimulering van deze initiatieven bindende afspraken, goede kaders, richtlijnen, leidraden en bijvoorbeeld ook ondersteuning voor energiecoöperaties nodig zijn.
De NOVI geeft ruimte aan de energietransitie en zorgt voor versnelling als zij kaders biedt en regie toebedeelt wanneer dit nodig is. Met het Klimaatakkoord wordt bijvoorbeeld onder andere ingezet op kostenreductie van hernieuwbare energie op land. Het is essentieel dat er een voortdurende, stabiele en voorspelbare lijn aan projecten is voor zon en wind op land. Een stevige NOVI en tijdige verankering van de ruimtelijke keuzes in ruimtelijk beleid zijn daarom van belang.”
Wat is het lastigste punt om aan te werken met elkaar?
“De verschillende ruimteclaims die voortkomen uit verschillende (maatschappelijke) opgaven vragen om keuzes. Betrokken partijen hebben snel behoefte aan zekerheid en duidelijkheid, en tegelijk moet er ruimte blijven voor lokaal maatwerk. Het Kabinetsperspectief NOVI blikt vooruit op de te maken keuzes. Maar welke impact de toepassing van de ruimtelijke principes (zuinig en meervoudig ruimtegebruik, vraag en aanbod zoveel mogelijk bij elkaar, combineer opgaven en sluit aan de bij de gebied specifieke ruimtelijke kwaliteit) gaat hebben, is nu nog niet altijd te overzien. Vlotte processen en voldoende ruimte voor projecten rond hernieuwbare energie zijn echter hard nodig voor het behalen van de doelen.”
Wat zou NVDE van een andere betrokken partij willen weten?
“NVDE wil graag de volgende vraag neerleggen bij Jong Leefomgeving: hoe zou de NOVI kunnen leiden tot meer interesse onder jonge professionals om te gaan werken aan het ruimtelijke perspectief van één van de grote maatschappelijke opgaven zoals benoemd in de NOVI: klimaatverandering en energietransitie, verstedelijking, landbouw en landelijk gebied?”
Meer informatie over de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE)
De foto is gemaakt door Rob Poelenjee