Voordat de vertegenwoordigers van de maatschappelijke partijen hun reactie gaven op hoe zij de toekomst zien en hoe dat nu is verwoord in het concept ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie, kregen zij een visuele blik op de toekomst door de ogen van een aantal jongeren voorgeschoteld. De jongeren zagen de toekomst samengevat in de volgende woorden: combineren, concentreren, concurreren. Uit hun ideeën spreekt een grote betrokkenheid met duurzaamheid en een volledige vanzelfsprekendheid als het gaat om de noodzaak van de energietransitie en behoud van natuur.
Het filmpje leverde positieve reacties op, stemde de deelnemers ook tot nadenken en was tevens de bevestiging van het belang om jongeren (meer) te betrekken. Juist ook in het proces naar die toekomst toe.
Andere manier van werken
In dat proces gaat het steeds nadrukkelijker om een andere manier van werken. Het opgavegericht werken bijvoorbeeld, net als het gebiedsgericht werken. Middelen als omgevingsvisies, omgevingsagenda’s en gebiedsdialogen moeten hierbij helpen. Vragen die daarbij steeds aan de orde komen en om nadere uitwerking vragen zijn bijvoorbeeld: wat zijn de verhoudingen tussen de schaalniveaus (lokaal, regionaal, nationaal), hoe ziet de onderlinge samenwerking eruit, welke kaders gelden er en wie bepaalt dat?
Inspiratie voor samenwerking tussen bestuurslagen
Samenwerking tussen de verschillende schaalniveaus is van essentieel belang om de maatschappelijke opgaven aan te pakken. Inspiratie op dat vlak biedt het essay ‘Effectief sturen met multi-level governance; snel en slim schakelen tussen schalen’. Deze uitgave van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur biedt onder andere inzicht in het ontwerpen van meerlaagse arrangementen en de basisvarianten van meerschalig werken.
Essay 'Effectief sturen met multi-level governance; snel en slim schakelen tussen de schalen'
Multi-level governance lezing