We willen ontkokerd en opgavegericht werken. Maar dat zeggen is nog iets anders dan het doen. Onze ambitie is en blijft hier met de NOVI echt een impuls aan te geven, op de volle breedte van de fysieke leefomgeving. Daarvoor werken we aan een inspirerende tekst van de NOVI. We voeren overleg met de betrokken partijen, stemmen af, toetsen, schrijven en slijpen bij. Er is veel ruimte voor maatschappelijk debat. Dat is belangrijk want we maken de NOVI niet alleen, we hebben input en feedback nodig.
Dat debat is er in vele vormen. Zo zijn er deze maanden in veel provincies gebiedsdialogen, die we samen organiseren met de provincies en betrokken partijen. Er zijn verschillende bijeenkomsten met maatschappelijke partijen en stakeholders. Er is een vervolg op het onderzoek dat Motivaction eerder dit jaar hield (Burgerperspectieven voor de NOVI), dit keer in de vorm van burgerdialogen in het land. Deze gesprekken zijn een verdieping van het eerdere onderzoek en worden georganiseerd in samenwerking met het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL). En dan zijn mijn collega’s en ik regelmatig op verschillende evenementen en bijeenkomsten waar we de ene keer een presentatie geven, de andere keer deelnemen aan een paneldiscussie en vooral veel in gesprek gaan met aanwezigen. Ik deed dat onlangs zelf onder andere in Amersfoort, tijdens de Dag van de Stad. In deze nieuwsbrief leest u daar meer over. Net als over de tweede gebiedsdialoog in Utrecht en dan vooral hoe de provincie en gemeente de NOVI zien.
Met elkaar in gesprek gaan doen we ook digitaal. Op social media bijvoorbeeld. En op onze website is er voldoende ruimte voor debat. Bij deze dan ook nogmaals de oproep daar gebruik van te maken! We willen graag uw reactie, we willen wat los maken want het gaat wel echt ergens over. Op de ‘losse onderwerpen’ is er al veel debat, bijvoorbeeld over het klimaat, energie, de woningbouwopgave, landbouw. De NOVI wil dat niet opslokken maar is belangrijk voor hoe we in de toekomst deze onderwerpen in samenhang verder brengen. Denk bijvoorbeeld aan de 1 miljoen woningen die gebouwd moeten worden voor 2030. Dat kan niet zonder goede infrastructuur, groen en wateropvang in de steden. Of het realiseren van kringlooplandbouw samen met de boeren. Dan zul je naar de relatie tussen landbouw en natuur moeten kijken. En naar hoe het landelijk gebied is ingericht. Bij meer ruimte voor windenergie op zee, willen we ook kansen houden voor de visserij. Het één staat niet los van het ander. Daar het gesprek met elkaar over voeren, vinden we belangrijk.
Voor extra inspiratie verwijs ik ook graag naar de onlangs verschenen publicaties in de magazines Landwerk en NL Magazine. De links naar de artikelen vindt u verderop in deze nieuwsbrief of via Actueel op onze website.”
Emiel Reiding