De bouwende stad
De deelsessie De bouwende stad was georganiseerd door de Bouwagenda, Platform31 en de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Emiel Reiding (directeur NOVI) trapte de sessie af. Hij benadrukte dat we onszelf en ons land moeten uitdagen om op een andere manier naar Nederland te kijken. “Er zijn allerlei grote opgaven en transities. Dat legt druk op de samenleving. En vraagt om keuzes in de inrichting van ons land. We moeten dat op een andere manier aanpakken: combinaties maken, functies over elkaar heen leggen. Pas als dat niet kan, moet je keuzes maken voor het een of het ander. Daarbij is het belangrijk te kijken wat aansluit op de identiteit en eigenschappen van de gebieden waar de ingreep plaats vindt.”
Combinaties van maatschappelijke opgaven
Ook architect Ben van Berkel, hij ontwierp onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, pleitte voor het stapelen van opgaven, bijvoorbeeld de woningbouwopgave en mobiliteit. Hoe dat combineren eruit zou kunnen zien, kwam mooi naar voren in de presentatie van het Ontwerp- en Bouwplatform over onder andere de ontwikkellocatie ‘Amstel-Muiderpoort tracé’ in Amsterdam. Hoofdthema’s daar zijn verdichting en mobiliteit. In de verschillende scenario’s komen ideeën naar voren als: kunnen gebouwen dienen als energiecentrale voor de buurt? Door bijvoorbeeld PV-panelen aan de zuidgevel aan te brengen of stille windturbines op het dak te plaatsen? En waarom geen kas plaatsen in zo’n gebouw voor gewassenproductie? Kortom, niet of of, maar en, en, en.
Uitreiking Hudig-penning
Minister Kajsa Ollongren sloot de deelsessie feestelijk af met het uitreiken van de Hudig-penning aan Hans de Jonge, CEO Brink Groep en Emeritus hoogleraar Real Estate Management TU Delft. De Hudig-penning wordt eens in de vijf jaar toegekend aan diegene die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van volkshuisvesting en/of stedenbouw in Nederland.