Tijdens de bijeenkomsten liggen de conceptteksten van richtinggevende uitspraken op tafel. Op een aantal punten leveren deze schurende vraagstukken op. Daarom is een open discussie met deze partijen erg belangrijk. Uiteindelijk moeten zij in de praktijk met de NOVI aan de slag kunnen. De gesprekken leveren waardevolle input op om de Ontwerp-NOVI aan te scherpen.
Deze week was de laatste botsproef tot nu toe. VNO-NCW en Staatsbosbeheer waren twee van de deelnemende partijen. We legden enkele vragen voor:
VNO-NCW
Wat is de inzet van VNO-NCW op de NOVI?
“Het is belangrijk dat de NOVI er komt. Niet alleen vanuit de wettelijke verplichting, maar omdat er belangrijke maatschappelijke opgaven en transities van nationaal belang zijn die een betrokkenheid van de rijksoverheid vereisen. Hiertoe behoren onder andere klimaat- en energietransitie, bouwen en wonen, en infrastructuur/mobiliteit. Uiteraard zijn wij scherp op duurzame circulaire economie, perspectief voor het vestigingsklimaat, ruimte voor industrie maar ook op grensoverstijgende belangen. VNO-NCW wil de economische component goed bewaken.”
Dilemma’s zien wij wat dat betreft vooral op het gebied van:
“Dilemma’s zijn er vooral voor wat betreft ruimtecapaciteit. Denk aan windmolens versus natuur en luchtvaart versus woningbouw.”
Wanneer de NOVI wat ons betreft geslaagd is:
“Als duidelijk wordt aangegeven wat de onderwerpen van nationaal belang zijn, als de rol, functie en instrumentaria van het Rijk scherp zijn geformuleerd en als het echt een integrale benadering van de omgeving is.”
Drs. Jos Rijkhoff is secretaris ruimtelijk economisch beleid bij VNO-NCW / MKB Nederland
Staatsbosbeheer
Wat is de inzet van Staatsbosbeheer op de NOVI?
"Omdat sommige structuren en belangen over provinciegrenzen heen gaan, zijn beleidsmatige keuzes en inzet op nationaal niveau gewenst. Wat Staatsbosbeheer betreft moet de leefkwaliteit leidend zijn voor de te maken ruimtelijke keuzen. Dit in combinatie met het verhogen van de biodiversiteit, het uitvoeren van het Nationaal Natuur Netwerk, het koppelen van natuurontwikkeling aan investeringen in de ruimte én het nakomen van onze internationale verplichtingen op het vlak van natuur, landschap en erfgoedbeheer."
Dilemma’s zien wij wat dat betreft vooral op het gebied van:
"Dilemma’s en afwegingen liggen vooral op het vlak van de manier waarop verdere verstedelijking en uitbreiding van infrastructuur gecombineerd gaat worden met het versterken van doorlopende groen- en waterstructuren die qua omvang ook passen bij het verstedelijkt gebied. Daarnaast zijn er dilemma’s rond een meer natuurlijker en duurzamer beheer van de rivieren en grote wateren."
Wanneer de NOVI wat ons betreft geslaagd is:
"Als de gebieden met grote rivieren en grote wateren samenhangend als ecosysteem worden benaderd omdat zij een kernkwaliteit van Nederland vormen. Daarnaast zou de NOVI bij moeten dragen aan het verstevigen van de groenstructuur van stedelijke gebieden; groen in de stad zou beschouwd moeten worden als een nutsvoorziening. Een goede groenstructuur biedt mogelijkheden voor recreatie, verbeteren van gezondheid, klimaatbestendigheid en het voorkomen van hittestress. Tevens willen we graag dat het beleid voor de Nationale Parken en de nieuwe standaard voor deze bijzondere gebieden verankerd wordt in de NOVI."
Mevr. An van Veen is beleidsmedewerker strategie bij Staatsbosbeheer
Inzet van andere stakeholders zal in de komende nieuwsbrieven belicht worden.
De foto is gemaakt door Riesjard Schropp