In het kabinetsperspectief staan drie onderwerpen centraal die nu urgent zijn en om politieke richting vragen: energietransitie, extra woningbouw en kringlooplandbouw.
Nederland gaat de komende decennia flink veranderen door urgente vraagstukken als de klimaatverandering, het verduurzamen van onze energievoorziening, de bouw van één miljoen extra woningen, de noodzakelijke verbetering van de bereikbaarheid en het ontwikkelen van een kringlooplandbouw. We moeten ook wel veranderen om stijgende woningprijzen, toenemende files en afnemende kwaliteit van ons landschap een halt toe te roepen. Dat vraagt om een nieuwe aanpak: meer combinaties maken van verschillende functies, beter kijken naar de mogelijkheden en eigenschappen van onze regio’s in heel Nederland en keuzes niet uitstellen. Het kabinet wil dat duurzaam doen, daarbij economisch voorop blijven lopen en innovatieve kansen verzilveren.
Nu urgent: energietransitie, bouwen en kringlooplandbouw
De komende tijd worden deze onderwerpen uitgewerkt met medeoverheden, burgers en maatschappelijke partijen:
- Energietransitie: het verduurzamen van onze energievoorziening is noodzakelijk, er moeten bijvoorbeeld meer windmolens worden geplaatst.
- Verstedelijking: jaarlijks komen er circa 75.000 woningen bij op gewilde plekken die goed bereikbaar moeten zijn over de weg en met het openbaar vervoer.
- Landbouw: de landbouw wordt toekomstbestendiger, moet zich ontwikkelen naar kringlooplandbouw. Dat vraagt veel van het landelijk gebied, omdat daar ook veel druk op ligt vanuit natuur, energie, waterveiligheid en leefbaarheid.
Deze ontwikkelingen hebben grote impact op onze leefomgeving en staan soms op gespannen voet met elkaar en andere ontwikkelingen. Zo willen we meer woningen bouwen en de bereikbaarheid op orde krijgen en tegelijkertijd ook meer groen realiseren. Het kabinet wil kringlooplandbouw realiseren maar tegelijkertijd is er meer ruimte nodig voor meer windmolens en zonneweides om onze energieopwekking te verduurzamen. Daarom wil het kabinet meer ruimte maken door de opgaven in samenhang op te pakken. Dat kan door slim te combineren. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken, gevels of op geluidsschermen langs snelwegen. Daarbij wil het kabinet met de NOVI richting geven waar dat wordt gevraagd of noodzakelijk is, maar ook ruimte maken voor (regionaal) maatwerk.
Planning NOVI
Dit kabinetsperspectief is de voorloper van de ontwerp-NOVI. De nu urgente onderwerpen laten zien op welke manier de NOVI kan helpen om keuzes te maken. Ook op andere onderwerpen, bijvoorbeeld de bescherming tegen water, keuzes voor economische ontwikkeling of de ontwikkelingen in krimpgebieden zal de NOVI richting geven. Deze ontwerp-NOVI, over alle aspecten die nationaal in onze leefomgeving van belang zijn, zal naar verwachting begin 2019 aan de Tweede Kamer worden aangeboden. De Nationale Omgevingsvisie is geen statisch document maar blijft een continu proces waarin het Rijk en alle partners werken aan de ontwikkeling van Nederland. Uitgangspunt is om rekening te houden met het karakter en de mogelijkheden van gebieden. Tegelijk is afgesproken om beslissingen niet uit te stellen of te verleggen naar toekomstige generaties.
Samenwerking rondom de NOVI
Het kabinetsperspectief op de NOVI en de prioriteiten hierin zijn de afgelopen maanden tot stand gekomen in overleg met medeoverheden, wetenschap, maatschappelijke partijen en op basis van publieksonderzoek. De NOVI geeft een kader om in samenhang en op basis van de prioriteiten keuzes te maken. Verdere regionale invulling en lokaal maatwerk zijn nodig. Dit gebeurt onder andere in de vorm van gebiedsdialogen als opmaat naar omgevingsagenda’s en perspectiefgebieden. Het publieksonderzoek wordt voortgezet in een aantal gebieden waar de urgente vraagstukken zich met name aandienen.
Dit kabinetsperspectief is kortom de opmaat voor het maatschappelijk debat rondom de (ontwerp-) NOVI. Wilt u reageren dan kan dat ook online. Onder elk artikel heeft u de mogelijkheid dat te doen, of via het Forum op deze website.
Persbericht Nationale Omgevingsvisie helpt bij energietransitie, extra woningbouw en kringlooplandbouw.