Energietransitie, verstedelijking, transitie landelijk gebied werden veel besproken. Elk in hun specifieke regionale context.
De NOVI organiseerde deze gebiedsdialogen samen met provincies en gemeenten in verschillende gebieden. Het doel van de gebiedsdialogen is om in een gebied de samenwerking tussen de verschillende overheden vorm te geven en stapsgewijs toe te werken naar omgevingsagenda’s. In die omgevingsagenda’s leggen de overheden (samen met maatschappelijke partijen) vast wat de gezamenlijke aanpak is, passend bij de opgave.
In deze regio’s vonden in de eerste helft van 2018 gebiedsdialogen plaats: Metropoolregio Amsterdam, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Groningen, Drenthe, Oost-Nederland, Havengebied Rotterdam en het Groene Hart.
Vervolg in najaar 2018
In het najaar volgen gebiedsdialogen ook in andere gebieden. Zo ontstaat een zo volledig mogelijk beeld van de verschillende gebieden en hun opgaven. In de gebieden waar nu een gebiedsdialoog was, zal een vervolg komen. De betrokkenen praten dan met elkaar verder over de vraagstukken die tijdens de eerste gebiedsdialoog naar voren zijn gekomen. Ook verkent men hoe men wil samenwerken.
Terugblik op de gebiedsdialogen eerste helft 2018
Metropoolregio Amsterdam
De vraagstukken op het gebied van onder meer klimaatverandering, bereikbaarheid en woningbouw zullen deze regio flink veranderen. We verkenden de mogelijkheden hoe de overheden deze grote opgaven gezamenlijk kunnen aanpakken. Wat kan daarbij ieders bijdrage zijn en hoe organiseren we dit. Ook is onderstreept hoe belangrijk het is om bij deze opgaven ondernemers en inwoners te betrekken.
LINK naar eerder bericht >>
Utrecht
In deze dialoog ging het over de groene, gezonde en slimme groei die de stad Utrecht voor ogen heeft. Daarnaast bespraken we de provincie als geheel: de forse groei binnen de regio Amersfoort, de bereikbaarheidsopgaven binnen de randstad, bodemdaling en de waardevolle landschappen en natuur binnen de provincie.
LINK naar eerder bericht >>
Noord-Brabant
In Brabant kwam de noodzaak van de integrale benadering naar voren. Landbouw, energie en natuur zijn onderwerpen die elkaar direct beïnvloeden. Maar ook binnenstedelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en innovatie zijn hier een integraal vraagstuk. Daarnaast spelen in Brabant de opgaven op veel onderling verbonden schaalniveaus: in het landelijk gebied, tussen stad en land en in het stedelijk netwerk. Maar ook over de grens heen (richting België en Duitsland) en op het gebied van ruimtelijke-economische ontwikkeling.
Limburg
De opgaven liggen vooral op het gebied van wonen, energie en economie. Na de sluiting van de mijnen kent Zuid-Limburg een omvangrijke sociaal-economische opgave, denk aan bijvoorbeeld Parkstad. Chemelot is een cluster dat goede energie-infrastuctuurverbindingen met het buitenland vraagt. Ook is het ontwikkelen van een duurzaam perspectief voor Noord- en Midden-Limburg van belang. Om de economische mogelijkheden te benutten is het nodig om over de grens te denken, bijvoorbeeld naar de slimme regio Aken met de grootste Technische Universiteit van Europa.
LINK naar eerder bericht >>
Groningen
Een gebied met een grote urgentie (aardbevingsproblematiek) en waar veel grote opgaven bij elkaar komen. Opgewekte windenergie op zee kan aanlanden in de Eemshaven/Energyport en zo een vestigingsplaats worden van hoogwaardige energie-intensieve bedrijven (bijv. data centra). Uitdaging voor deze ontwikkelingen is de combinatie met de grote natuuropgave Eems Dollard en Lauwersmeer/ Kustontwikkeling.
Drenthe
In dit gesprek lag de focus op Zuidoost-Drenthe (rondom Emmen en Coevorden). Hier vormen de gevolgen van bevolkingskrimp een belangrijke opgave, onder andere op het gebied van zorg, arbeidsmarkt, onderwijs en de woningmarkt. Daarnaast ligt één van Nederlands zes chemieclusters rondom Emmen. Voor de regio is het van belang dit chemiecluster niet alleen te versterken, maar ook te verduurzamen en meer circulair te maken. Ook is de grensoverschrijdende samenwerking van belang voor grensregio Drenthe.
Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel)
Op basis van de gebiedsdialoog en het voorbereidende werk van de partijen afzonderlijk, is een set aan opgaven geformuleerd. Het gaat om zowel de opgaven die een deel van Nederland beslaan, als opgaven die meer regionaal zijn gebonden. Volgende stap is een verdieping van de verschillende opgaven rond verstedelijking en kenniseconomie Arnhem-Nijmegen-Food Valley; verstedelijking en kenniseconomie Twente; slimme netwerkkracht en ruimtelijk-economische Assen; vitaal, duurzaam en aantrekkelijk landelijk gebied; integrale rivierlandschappen; verstedelijking en economie Cleantech regio.
Havengebied Rotterdam
De nadruk van deze dialoog lag op het beschrijven van de (hoofd)opgaven voor het havengebied Rotterdam, met name de energietransitie. De uitgangspunten hierbij waren dat het economisch belang van deze regio in stand blijft en dat de regio minimaal even aantrekkelijk blijft voor wonen, werken en ontspanning/vrije tijd. Geografisch gaat het om het haven- en industriegebied, het stedelijk gebied van Rotterdam en het stedelijk gebied van de regiogemeenten direct grenzend aan het haven- en industriegebied.
Groene Hart
We gingen in op het over en weer informeren over de ambities en opgaven, het zoeken naar samenhang tussen de opgaven en de manier waarop samenwerking mogelijk is. De inzet is gericht op een mooi, vitaal, duurzaam en waardevol landschap voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het Groene Hart. Centrale thema’s zijn ruimtelijke kwaliteit, bodemdaling en recreatie.