Tweede Kamerleden Van Eijs (D66), Dik-Faber (CU), Ronnes (CDA), Laan-Geselschap (VVD) en Bisschop (SGP) waren aanwezig.
Welke onderwerpen kwamen aan bod?
De focus lag op onder meer op:
- De werking tussen NOVI/POVI/GOVI
- Landschap
- (De toekomst van) Woningbouw
- Krimp
- Drinkwater
- Klimaatakkoord
- Energietransitie
- Landbouw
- Toegankelijkheid gebouwde omgeving
- Participatie
- MIRT/NOVI
- Schiphol
- Bouwen in zee
Decentraal wat kan, centraal wat moet
De Kamer vroeg de minister onder andere om een reactie op het jaarverslag van de Raad van State. Ook wilde de Kamer weten hoe het principe ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’ is doorgevoerd en welke instrumenten de minister heeft om nationale belangen te beschermen tegen mogelijke inmenging door decentrale overheden.
De minister gaf aan dat de NOVI juist een afweging is van het principe ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’. Ook liet zij weten dat de vier opgaven die benoemd zijn in de Startnota weliswaar nationale opgaven zijn, maar niet alleen een verantwoordelijkheid van het Rijk. De minister ziet de oproep van de Raad van State als een advies aan het Rijk om terughoudend te zijn. Dat is de reden waarom een bestuursakkoord belangrijk is. Het advies van de Raad van State wordt hierbij betrokken.
Samenhang NOVI met het Klimaatakkoord en IBP
De samenhang tussen NOVI, het Klimaatakkoord en het Interbestuurlijk programma (IBP) kwam ook ter sprake. Klimaat en Energietransitie hebben een centrale plek in de NOVI. Ook gaf de minister aan dat er voorrangsregels zullen worden gemaakt in geval van botsende belangen. Het Klimaatakkoord en de NOVI zullen in samenhang worden opgesteld. Samenwerking met de decentrale overheden heeft vorm gekregen in het IBP, aldus de minister. Daar is afgesproken om de NOVI daaraan te koppelen. De opgaven in de fysieke leefomgeving zoals verwoord in het IBP zullen onder meer in de NOVI samen met medeoverheden nader worden uitgewerkt.
Vragen of opmerkingen?
Heeft u een vraag of een opmerking naar aanleiding van het AO? Hieronder kunt u een reactie plaatsen, maar u kunt ons ook mailen via het contactformulier of rechtstreeks naar PostbusNationaleOmgevingsvisie@minbzk.nl.
Lees ook het verslag van het AO op de website van de Tweede Kamer.