Zijn de keuzes die we vanuit het Rijk zien in overeenstemming met hoe de regio er tegenaan kijkt en vice versa? Per gebied kunnen opgaven en oplossingsrichtingen verschillen. We bespraken op welke onderdelen we elkaar kunnen versterken door samen te werken.
Waar vonden de gebiedsdialogen plaats?
De eerste gebiedsdialogen vonden plaats in de Metropoolregio Amsterdam en de Regio Utrecht. In juni volgden Groene Hart in Zuid-Holland, Limburg, Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland), Brabant, Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe) en Havengebied Rotterdam.
Gebiedsdialoog MRA: Rijk en MRA verkennen gezamenlijke opgaven
Het Rijk en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben tijdens een eerste gebiedsdialoog de mogelijkheden verkend om samen te werken aan een aantal urgente opgaven in de leefomgeving, zoals woningbouw en energietransitie. Duidelijk is dat de opgaven op het gebied van onder meer klimaatverandering, bereikbaarheid en woningbouw onze leefomgeving flink zullen veranderen. Met de NOVI geeft het Rijk een langetermijnvisie op de toekomst en de ontwikkeling hiervan in Nederland. Ook in de provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies worden hiervoor kaders vastgelegd. In de gebiedsdialoog is verkend in hoeverre de overheden deze grote opgaven gezamenlijk kunnen aanpakken, wat ieders bijdrage kan zijn en hoe het samenspel kan worden georganiseerd. Ook is onderstreept hoe belangrijk het is om bij deze opgaven ondernemers en inwoners te betrekken.
De dialoog krijgt in het najaar een vervolg.
Gebiedsdialoog Limburg: Grenzen slechten en perspectief bieden
“De opgaven in Limburg zijn groot en de potentie is enorm. We kunnen en willen dit niet alleen aanpakken, we willen met onze gemeenten en regionale partners samen optrekken met het Rijk en verwachten richting en steun van hen”, aldus Guido Derks, provinciesecretaris Limburg bij de aftrap van de dialoog in Limburg.
Op welke gebieden liggen de opgaven in Limburg?
De opgaven liggen vooral op het gebied van wonen, energie en economie. Met name de bijzondere context van Zuid-Limburg vragen om een gezamenlijke aanpak op maat. Denk aan bijvoorbeeld Parkstad en Chemelot. Maar ook is het ontwikkelen van een duurzaam perspectief voor Noord- en Midden Limburg van belang. Om de economische mogelijkheden te benutten is het nodig grenzen te slechten, bijvoorbeeld naar de slimme regio Aken met de grootste TU van Europa.
Een mooie start om verdere stappen te zetten
“Dit was een mooie start van de samenwerking, nu verder stappen zetten en concreet maken”, aldus Ingrid Post (plv directeur van de NOVI). Een eerste moment daarvoor is de werkconferentie in september in het kader van de provinciale omgevingsvisie. Hier zal het Rijk ook aan deelnemen. Kort daarna, in het najaar, krijgt de dialoog een vervolg met verdere concretisering voor de regio’s. De gezamenlijke aanpak en samenwerking zal naar verwachting in 2019 worden vastgelegd in een omgevingsagenda.
Contactpersonen gebiedsdialoog Limburg:
Gaston Gelissen, team NOVI gaston.gelissen@minbzk.nl
Rene Cimmermans, provincie Limburg