Ze hebben dit zowel in woord als beeld gedaan, aangevuld met video-interviews. Kort samengevat is het perspectief ‘combineren, concentreren & concurreren’. Dit met een grote betrokkenheid met duurzaamheid en een volledige vanzelfsprekendheid als het gaat om de noodzaak van de energietransitie en behoud van natuur.
De jongeren vertellen over hun toekomstbeeld
Verschillende werksessies met jongeren
Tijdens een viertal werksessies met jongeren uit verschillende leeftijdsklassen en opleidingsniveaus zijn hun ideeën over de NOVI verkend. In totaal hebben ca. 90 jongeren, in leeftijd variërend van 8 tot 25 jaar, in woord en beeld hun visie gegeven. Dit kwam allemaal samen op een slotevenement in NEMO Science Museum te Amsterdam. Daar werden de opgehaalde beelden verder uitgediept en discussieerden de jongeren over consequenties van hun ideaalbeeld op de situatie in het hier en nu.
Combineren, concentreren & concurreren
De opgehaalde ideeën vormen tezamen een overkoepelende visie van deze groep jongeren op de fysieke leefomgeving in 2050. Er komen vier hoofdbeelden naar voren:
- We moeten verschillende functies slim combineren om energie en middelen te besparen;
- We moeten intensiever gebruik maken van de ruimte op zee;
- We moeten stedelijke regio’s veranderen in metropolen waarin functies geconcentreerd zijn;
- We moeten in Nederland meer ruimte maken voor groen en natuur, ook in de stad.
Jongerenperspectief op de vier strategische opgaven
Met variatie tussen individuen werkt de overkoepelende visie door in het perspectief van jongeren op de strategische opgaven uit de NOVI.
Een duurzame en concurrerende economie
Uit de ideeën spreekt een grote betrokkenheid met duurzaamheid. Hun visie op een duurzame en concurrerende economie richt zich op de toekomst van stedelijke regio’s - in de vorm van zo min mogelijk kleine steden, dan wel een aantal grote stedelijke hubs verspreid over Nederland - en snellere en betere verbindingen tussen steden en met het buitenland. De duurzame leefomgeving krijgt meer prioriteit dan economische ontwikkeling.
Een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving
De ideeën over een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving centreren zich rond nieuwe vormen van duurzame energie of het verplaatsen van energieopwekking, lokale voedselvoorziening, het beperken van het gebruik van energie en vervoer en een sterke focus op de zee. Er is volledige vanzelfsprekendheid over de noodzaak van de energietransitie – sterker, jongeren zien het veeleer als kans om economie en maatschappij te versterken.
Een toekomstbestendige en bereikbare woon- en werkomgeving
Uit de visie op woningbouw en bereikbaarheid spreekt een wens voor volledig duurzaam vervoer, flexibele en groene woningbouw, een focus op gemeenschapsvorming, collectieve verantwoordelijkheid voor de financiering van verduurzaming en de integratie van wonen, werken en studeren.
Een waardevolle leefomgeving
De visie op een waardevolle leefomgeving laat een groot gevoel van betrokkenheid bij de inzet en invulling van natuur en landschap zien. Jongeren willen meer natuur, actieve vergroening van steden, meer gebruik van het wateroppervlak en een kleinere veestapel.
Meer informatie
Het rapport met de uitkomsten van de werksessie en het slotevenement zijn hier te downloaden.