De ruimte en kwaliteit van de leefomgeving van het Groene Hart staan onder druk door de verstedelijkingsbehoefte en daaraan gekoppelde mobiliteit in het gebied zelf, de noodzaak van vernatting om bodemdaling tegen te gaan, de daarbij komende noodzaak om andere manieren van landbouw te gaan bedrijven en de behoefte tot opwekken van duurzame energie. Gebiedsgerichte trajecten van Rijk en regio bestaan nu deels naast elkaar, terwijl er voor de lange termijn behoefte zou zijn aan een overkoepelende aanpak/governance waarin alle ruimtelijke invloeden voor het gehele Groene Hart afgewogen worden. Met als doel de kwaliteit van de leefomgeving te versterken.
Meerwaarde van de status van voorlopig NOVI-gebied
De integrale benadering van de opgaven en de ruimtelijk samenhangende uitvoering worden versterkt. De status van voorlopig NOVI-gebied maakt het vanzelfsprekend dat de opgaven onderling volgens de afwegingsprincipes uit de NOVI worden gewogen in de besluitvorming.
Uitwerking
Gedragen besluitvorming (Rijk - regio - maatschappelijke partijen) kan de uitvoeringskracht versterken. Een Bestuurlijk Platform en de trekkende minister van BZK vormen de ruggengraat voor ruimtelijke afwegingen op de lange termijn, in nauwe samenwerking met vakbestuurders en ministers/directeuren indien dit aan de orde is in verband met sectorale inbreng. Dit wordt voor de korte termijn ingevuld in wisselwerking met de lopende trajecten zoals Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland en Regio Deal.
Verantwoordelijke departementen en betrokkenen
De ministeries van BZK en LNV zijn verantwoordelijk en betrokken zijn de andere departementen, provincies, waterschappen, gemeenten in het gebied en maatschappelijke partijen.